Türkiye'deki en değerli tarihi yapılardan birisi olan Divriği Ulu Cami'de gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları, söylentilerdeki bir gizemin gerçek olduğunu ortaya çıkarttı.

Divriği Ulu Cami'deki sır perdesi aralandı

Sivas’ın Divriği ilçesinde Anadolu Selçukluları döneminde Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından 1228 yılında inşa ettirilen Divriği Ulu Cami ve darüşşifası, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları listesinde yerini koruyor. Kültür Bakanlığı tarafından eserde süren restorasyon çalışmaları, bugüne kadar söylentilerde yer alan bir gerçeği ortaya çıkarttı. 

Rivayetlere göre Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1540’lı yıllarda eser, büyük bir tadilattan geçmiş ve ana kolonlar üzerindeki desenlere zarar verilmeden kaplanarak güçlendirildiği söyleniyordu. Restorasyon çalışmalarında ana kolonlardan alınan bir kesitin altında bozulmamış işlemeler ortaya çıktı. Kanunu Sultan Süleyman döneminde yapılan iyileştirme çalışmasında, orijinal işlemelerin bozulmaması için yapılan çalışmanın yaklaşık 490 yıl sonra da işlemeleri korunmadan günümüze taşındığını ortaya koydu. 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Divriği ziyareti sırasında eseri ziyaret ederek, restorasyon yapan firmanın yetkilisi Mukadder Er’den konu hakkında yetkililerden bilgi aldı. 
OGÜNhaber