Kastamonu Valisi Avnı Çakır, salgına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çakır, 'Dün Sağlık Bakanımız yaptığı bilgilendirme kapsamında Türkiye'de vaka sayısı en çok artan ve en fazla azalan illeri açıkladı. Maalesef Kastamonu, en çok artan illerinde başında geliyor.' dedi.

Vali Avni Çakır: Maalesef Kastamonu, en çok artan illerin başında geliyor

Kastamonu / İrfan Salcı - Kastamonu Valisi Avnı Çakır'ın açıklamaları şöyle: 

"Maalesef Kastamonu olarak biz, normalleşme sürecinde bizler biraz fazla normalleştik. Maalesef sanki vatandaşlarımızın büyük bir kısmı sanki ortada virüs kalmamış şekilde daha rahat bir hareket tarzı sergiledi. Maalesef vakalarımızda bu şekilde bir yoğunlaşma ile bazı sorumsuz hareketlerle artışa başladı. Burada birilerini suçlamak istemiyorum ama maalesef bu anlamda son derece kurallarımıza uyan bizlere de her konuda büyük destek sunan vatandaşlarımızda, esnaflarımızda var. Onların da haklarına da kesinlikle saygısızlık etmek istemiyorum. Maalesef bazı vatandaşlarımız, sanki ortada korona virüs yokmuş gibi hareket ediyor. Özellikle cenazelerde ve taziyelerde, geçmiş olsun ziyaretlerinde bu alanda hala duyarsızlıkların olduğunu görüyoruz. Yaptığımız analizlerde vakalarımızın çok ciddi bir kısmının bu cenazelere yönelik taziye ziyaretlerinden kaynaklandığını tespit ettik. Ziyaretlerde 1 kişinin 30 kişiye virüs bulaştırdığı kayıtlarımızda mevcut. Öte yandan hasta ziyaretleri şeklinde de en az cenaze ziyaretleri kadar bu tür ziyaretler ilimizde yaygın bir şekilde halen yapılıyor. Bu tür ziyaretlerde de ne yazık ki çok ciddi bir şekilde virüs yayılımlarının olduğunu tespit ediyoruz. Biz, bir yandan lokantalara, kafeteryalara, okullara yoğunlaşmışken öte yandan herkesin normal sanmış olduğu bu tür ziyaretler aslında bizim yoğun olarak odaklandığımız diğer alanlardan çok daha fazla virüsün yayılmasına neden olduğunu gördük. Bu tür davranışlar aylardır ekmek teknesinin açılmasını bekleyen esnaflarımıza da dolaylı olarak zarar veriyor. Öğrencilerimiz okulla buluştu, aslında oradaki vakalar insanların tahmin ettiği vakaların daha altında. Bir cenaze törenindeki vaka yayılımı, bir ilden daha fazla okullardaki 2-3 haftalık vaka sayısından daha fazla vaka ortaya çıkartıyor. Onun için biz, her Pazartesi yaptığımız vaka vaka, ilçe ilçe, bu artışların nereden kaynaklandığını analiz etmeye çalışıyoruz ama sonuçta vardığımız nokta kesinlikle vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığı. Eğer duyarlılığımız üst seviyede olursa biz bu vakaları durduracağız ama vatandaşlarımız, sanki virüs ortadan kalkmış ya da bana bir şey olmaz fikriyle, rahat ve serbestçe hareket ederse maalesef biz, bu vaka artışlarıyla bir süre daha uğraşacağız. Zaten biliyorsunuz biz, kızardık. Hatta kırmızıya 10 gün önce geçtik. Muhtemelen açıklanacak yeni renklendirmelerde biz, artık yüksek riskli iller kategorisinde yer alacağız. Böyle giderse biz, vatandaşlarımızın destekleriyle bunları yapamıyorsak mecburen kısıtlamalarla bunları yapmaya çalışacağız. O yüzden önümüzdeki haftalarda daha katı kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz. Kırmızı kategorideki illerde yapılacak kısıtlamalara ek olarak ilave bir takımda tedbirler bizler tarafından gelebilir. Bunu açıkça söylüyorum.

Şu anda hastanemizde vaka sayılarımızda ve yatış oranlarımızda bir artış var. Vaka sayılarımız da artış halen devam ederse daha sert kısıtlamalarında gelmesi kaçınılmaz. Bugün bu konuda bir toplantı yapacağız. İl Hıfzıssıhha Kurulunda yeni kararlarımız olacak. Arkadaşlarımızda Pazartesi günü yaptığımız değerlendirmelerde diğer komşu illerimizde alınan tedbirleri gözden geçirdik. Aslında bizler bu konuda değişik zamanlarda korona virüsün başladığı günden itibaren yüzlerce İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kararlar aldık. Alınmamış bir karar neredeyse kalmadı. Biz, bu kararların bazılarını tekrar canlandırıyoruz veyahutta şu anki gündem gereği bizdeki dikkat çekici eksikliklerden dolayı almamız gereken kararlar var ise onları canlandırıyoruz. Sonuç itibariyle ne kadar karar alırsak alalım vatandaşımızın desteği olmadan bunu başarmamız mümkün değil. Süreçte açık konuşmak gerekirse iyi gitmiyor. Bu artışı biz, bu ve önümüzdeki hafta durduramazsak maalesef bunun yansımaları hem esnafımıza, hem sosyal hayatımıza hem de sağlık kuruluşlarımıza çok ciddi olur. Ben, buradan tüm vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalarını rica ediyorum. 2 hafta sabredelim. Çünkü bu hastalık, önünü kestiğimiz anda yönünü aşağıya doğru çeviriyor. O zaman daha kontrollü bir şekilde serbestleşiriz. Neticede biz, aylarca büyük kısıtlamalarda da kaldık. Ama şu an bazı vatandaşlarımızı sanki virüs hiç yokmuş gibi hareket ediyor. Bu kadar geniş coğrafyada bu kadar nüfusa bizim zabıta dikmemiz mümkün değil. Vatandaşlarımızın bu konuda bizlere çok daha fazla yardım etmelerini bekliyoruz.

Bazı vatandaşlarımız ben aşı oldum. Bana bir şey olmaz rahatlığını görüyoruz. Bu da doğru değil. Biliyorsunuz ikinci doz aşıdan 2 hafta sonra ciddi manada koruma o zaman başlıyor. Ama bazı vatandaşlarımız birinci aşılarını olduktan sonra sanki ben virüsten kurtuldum ya da ikinci aşısını oldu ama antikor oluşum süresini beklemeden tekrar yoğun bir şekilde sosyal hayat sürecine giriyorlar. Özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza rica ediyorum, ikinci doz aşılarını olduktan sonra en az 15 gün evlerinden çıkmasınlar. Ondan sonra günlük hayatlarının zorunluluğu gereği asgari düzeyde dışarıya çıksınlar. Aşı olmayan vatandaşlarımız aşılarını olsunlar. Şu an 65 yaş ve üzeri aşılama oranımız yüzde 73. Bu fena bir oran değil. Çünkü ilimizin özelliği gereği yaşlı nüfusumuzun bir kısmı başta İstanbul olmak üzere Kastamonu dışında çocuklarının yanlarından kış mevsimini geçiriyorlar. Biz eksik olan nüfusun buradan kaynaklandığını düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın da tespitleri bu yönde. Bu vatandaşlarımızda bulundukları yerde ya da buraya geldiklerinde aşılarını yapacağız. Bu anlamda aşılamada iyi gidiyoruz.

Korona virüs sürecinde Valiliğimiz ve Kaymakamlıklarımız karantinanın gerektiği yerlerde karantina kararlarından geri durmuyorlar. Seri bir şekilde karantina kararları alıyoruz. Şu anda ilimizde halihazırda 6 köyümüzde ya da köylerimize bağlı mahallelerimizde karantina uygulaması var. Bunlarında yenileri her an gelebilir, vaka bir evde yoğunlaşırsa köyde yapmıyoruz ama diğer evlere sıçradığı anda diğer vatandaşlarımızın sağlıklarını korumak için karantina kararı alma konusunda çekinmiyoruz. Şu an 6 köyümüzde karantina uyguluyoruz, onun dışında onlarca apartman ve ev karantinası bulunuyor. Saten virüsün çıktığı yerde karantina başlıyor, bu şekilde apartmanlarımızda ve evlerimizde karantina uygulamaları da devam ediyor."
OGÜNhaber