Maliye Bakanı Ağbal, 'İlk 6 aylık merkezi yönetim bütçesi gelir gerçekleşmelerine baktığımızda, bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8, vergi gelirleri ise yüzde 13,6 arttı.' dedi.

Vergi gelirleri yüzde 13,6 arttı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında, merkezi yönetim bütçesinin 2016'da 29,9 milyar lira açık verdiğini, 2017'ye ilişkin bütçe açık hedefinin ise 46,9 milyar lira olduğunu anımsatarak, 2017 bütçe açığının, 2016'ya göre artacağının gerekçelerinin kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.

Haziran ayı merkezi yönetim bütçe açığının 13,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Ağbal, bütçe giderlerinin 57,7 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 56,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 43,9 milyar lira, vergi gelirlerinin ise 36,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

Ağbal, ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe açığının ise 25,2 milyar lira olduğunu kaydederek, bütçe giderlerinin 324,4 milyar lira, faiz hariç giderlerin 297,4 milyar lira, faiz giderlerinin 27 milyar lira, bütçe gelirlerinin 299,2 milyar lira, vergi gelirlerinin ise 246,1 milyar lira olduğunu anlattı. Ağbal, "Bu sonuçlara göre ilk 6 ayda gerçekleşen bütçe açığı, yılın başında hedeflenen bütçe açığının yüzde 53,9'u oranındadır. Hedeflenen bütçe açığı 46,9 milyar lira. İlk 6 ayda oluşan bütçe açığı 25,2 milyar liradır." diye konuştu.

"Tedbirlerin kamu maliyesine etkisi azalacak"
Ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin 2017 bütçesine 11,9 milyar liralık maliyeti olduğunu belirten Ağbal, "Bu maliyet önümüzdeki yıllarda azalacak. 2018 yılında tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7,4 milyar liraya düşecek." dedi.

Ağbal, anılan maliyetin sonraki dönemde 6,9 milyar liraya doğru azalacağını kaydetti.

'Yeniden yapılandırmada toplamda 121 milyar liraya ulaştık'
Naci Ağbal, geçen yıl kasım ayında uygulamaya konulan yeniden yapılandırma kanunu kapsamında 30 Haziran 2017'ye kadar vergi daireleri tarafından 18 milyar lira, diğer kurumlar tarafından 1,5 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ise 3,7 milyar lira prim tahsilatı olmak üzere 23,2 milyar lira tahsilat yaptıklarını söyledi. 

Maliye Bakanı Ağbal, 6736 ve 7020 sayılı yeniden yapılandırma kanunları kapsamında toplamda 61 milyar liralık vergi alacağını yapılandırdıklarını belirterek, şunları kaydetti: 

"Sosyal güvenlik tarafında yapılandırılan alacak tutarı 35,2 milyar lira oldu. Toplamda 96,2 milyar liralık kamu alacağını yapılandırmış olduk. Kesinleşmiş alacaklar dışında ayrıca gerek matrah artırımı gerekse işletme kayıtlarının düzeltilmesi çerçevesinde de vatandaşlarımıza önemli imkanlar getirmiştik. Burada da yaklaşık 25 milyar liralık tahakkuk yaptık. Yani matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili vatandaşlarımızın beyanlarına göre 24,8 milyar lira da buradan peşin veya taksitle tahsilat yapmaya devam ediyoruz. Bütün bunları üst üste topladığımızda bugün itibarıyla her 2 yeniden yapılandırma kanunun toplam kamu gelirleri olarak yapılandırdığı tutar 121 milyar liralık bir tutara ulaşıyor. Bu da toplam rakam olarak son derece başarılı bir uygulama yaptığımızı ortaya koyuyor."

"İşsizliğin azaltılması en önemli öncelik"
Ağbal, bugün açıklanan işsizlik oranlarına ilişkin olarak da "Ocakta işsizlik oranı yüzde 13'e kadar çıktıktan sonra, şubat, mart ve nisanda arka arkaya 3 dönemdir aşağı indiğini görüyoruz. Tabii bunda mevsimsel etkiler var ama ekonomiyle ilgili aldığımız tüm kararlar da istihdam artışını destekleyen önemli faktörler. Önümüzdeki dönemde işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hükümetimizin en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecek." dedi.

'Vergi gelirleri arttı'
Yılın 6 ayında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.8, vergi gelirlerinin 13,6 arttığını dile getiren Ağbal, özellikle bütçenin vergi gelirleri tarafında toplamda çok olumlu performans kaydedildiğini bildirdi.

Ağbal, ilk 6 ayda nominal büyüme oranına yakın bir oranda vergi gelirlerinde artış olmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, vergi gelirlerinin tahsilatını etkileyen başka bir faktörün de katma değer vergisi iadeleri olduğunu bildirdi. 

Katma Değer Vergisi ile ilgili reform sayılabilecek düzenleme hazırlığı içinde olduklarına işaret eden Ağbal, bunu beklemeden ocakta yaptıkları düzenlemelerle hem ihracatta iadeleri hızlandırdıklarını hem de inşaat ve birtakım kritik sektörlere dönük KDV iadelerinde önemli iyileşmeler meydana getirdiklerini söyledi. Ağbal, yılın ikinci yarısında ekonomik canlanmaya bağlı olarak vergi gelirlerinin ilk yarıdan daha olumlu seyir izleyeceğine dikkati çekti.

'2018-2020 dönemini kapsayan OVP dokümanını en geç Ekim'de yayımlayacağız'
Bakan Ağbal, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme rakamlarında bir revizyon olup olmayacağına yönelik soru üzerine Ağbal, 2017-2019 dönemine ilişkin OVP'de bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 4,4 olarak belirlediklerini hatırlattı.

Her sene eylül veya ekim ayının başında OVP'nin dokümanını hazırladıklarını anımsatan Ağbal, "Şu anda arkadaşlar bu konuyla ilgili teknik çalışmalara başladılar. 2018-2020 dönemini kapsayan OVP dokümanını inşallah en geç ekim ayının başında yayımlayacağız. Orada da bu yıla ilişkin hükümet olarak revize büyüme tahminimizi kamuoyuyla paylaşacağız. O dönem geldiğinde zaten ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları, üçüncü çeyreğe ilişkin birçok öncü gösterge de ortaya çıkmış olacak ama bugünden beklentilerin olumlu bir revize olduğunu söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yıl sonuna kadar vergi artışı yapmayacağız"
Ağbal, gelecek dönemde kamu ürün ve hizmetlerine yönelik herhangi bir vergi artışı olup olmayacağına yönelik bir soruya karşılık, maliye politikasının Merkez Bankasının enflasyonla mücadele politikasına destek vereceğini vurguladı.

Bugüne kadar maliye politikasının para politikası arasındaki uyuma her dönem dikkat ettiklerini anlatan Ağbal, "Bu dönem daha çok dikkat ediyoruz. Özellikle enflasyon üzerinde etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin bir dille kaçınıyoruz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız. Bu yolla ekonominin enflasyon tarafında, para politikasına destek olmaya devam edeceğiz. Özellikle kamu maliyesinin oluşturduğu harcama tasarruf dengesi, gerekse kamu gelirleri ayağında da uygulayacağımız politikalarla piyasadaki arz ve talebin oluşmasına olumlu yönde katkı yapmak suretiyle Merkez Bankasının enflasyonla mücadelesine destek vereceğiz." dedi.
OGÜNhaber