Boğaziçi Üniversitesi tarafından Türkçeye uygun ergonomik bir şekilde geliştirilen 'E-Klavye', Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından 'Alfasayısal Türkçe E-Klavyenin Temel Yerleşim Düzeni' adıyla tescillendi.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından üretilen Miili Klavye olarak da adlandırılan e-klavye bir çok kolaylığı beraberinde getiriyor.
E-klavye oldukça hızlı yazım ve performans avantajı sağlıyor. Miili Klavye'nin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu "ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi" olduğunu ifade etti.
Ekşioğlu, "Çocuklarımızın sağlıklı geleceği ve verimliliği için 70 yıl önce tasarlanan F-klavye yerine, günümüzün ileri teknolojisi ve bilimsel yöntemleri ile geliştirilmiş E-klavye tercih edilmelidir" dedi.
Günümüzde kullanılan klavyalerle E-klavye'yikarşılaştıran Ekşioğlu iyi bir klavyenin en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu ifade etti.
Ekşioğlu, dilin özelliklerini ve on parmak yazım kurallarını göz önünde bulundurarak; harflerin, parmak hız ve hareket kabiliyetine göre, en uygun dağılımının yazım performansını artırdığını ve aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını da belirtti.
E-klavyenin Q klavyeye göre kelime kombinsyonlarına yüzde 25 daha hızlı tepki verdiği de belirtildi.