Hoşunuza gidebilecek tatları biliyor muydunuz?

İçinizi ısıtan doğal lezzet: Salep

Salep

Malzemeler:
* 5 su bardağı soğuk süt
*1 yemek kaşığı toz salep
* 1 çay bardağı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tarçın

Orkide çiçeğinin yumrularından elde edilen toz salep, tam anlamıyla bir kış içeceği. Öksürüğü dindirici etkisi tıbben kanıtlanmış olan salep, tarçınla birleştiğinde faydaları daha da artıyor.

İyi kalite toz salebi, şeker ve soğuk süt ile birlikte derince bir kaba koyun. Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz. Tercihinize göre karışıma vanilya özü de ilave edebilirsiniz. İçeceğinizi uygun formda bir çırpıcı yardımıyla orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Birkaç dakika sonra salep mis gibi kokmaya başlayacaktır. Karışım koyulaşmaya başladığında ocaktan alıp bardaklarınıza paylaştırın. Tarçın ilave ederek bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.

FAYDALARI
* Soğuk algınlıklarına karşı etkilidir.
* Boğaz enfeksiyonlarına karşı korur.
* Hazmı kolaylaştırır
* Mikroplara karşı direnci arttırır
*Vücudu rahatlatır



Tatlının Gökkuşağı: Makaron

Pastanın Picasso’su diye anılan ustaların elinde bir sanatçı titizliği ile hazırlanan makaronlar, seyahatlerin en tatlı deneyimlerine dönüşüyor. Makaronların lezzeti, ona verilen emekle ölçülüyor.
Piyasada türlü türlü makaron dolaşıyor. Fakat lezzetli bir makaronu benzerlerinden ayıran en önemli özellik, malzemesinin kalitesinde ve ustasının maharetinde yatıyor. Parisli makaron sanatçılarının söylediklerine bakılırsa>WWGW bu renkli kurabiyeler, tadanı duygular, zevkler ve lezzetler evreninde yolculuğa çıkarmalı. Bunun için de içindeki garnitür bol, ama dengeli olmalı. Makaronların içinin dolu, görünümlerinin kalın, renklerinin ise canlı olması psikolojik olarak tüketicilerde olumlu bir algı oluşturuyor. Yine de bunlar kaliteli bir makaron için yeterli olmuyor. Örneğin, makaron içinde kullanılacak karamelin iyice pişirilip tadının vurgulanması öneriliyor. Lezzet dengesinin sağlanabilmesi için hafif tuzlu tereyağı ilave etmek gerekebiliyor.

FINDIĞI KARADENİZ’DEN…

Makaronların hamuru badem, şeker ve yumurta akı ile hazırlanıyor. Makaronumuz çikolatalı olacaksa içine biraz kakao eklemek pozitif sonuçlar verebiliyor. Ayrıca sadece doğal renklendiriciler kullanmak kadar malzemeleri doğru yerlerden temin etmek de çok önemli. Dünyaca ünlü makaron ustalarının fındığı Türkiye’den; özellikle de Giresun ile Ordu hattından, zencefili Almanya’dan, portakal, mandalina ve limonu ise Sicilya’dan aldığı biliniyor.

EN ESKİ TATLI

Makaronun atası kurabiye, dünyanın en eski tatlılarından biri. Günümüzden yaklaşık sekiz bin yıl önce yerleşik tarım toplumuna geçen insanların minik fırınlarda kurabiye pişirmeye başladığı biliniyor. Türkiye’ye özgü bir makaron türü olan acıbadem kurabiyesi ise Osmanlı’dan beri sevilen bir lezzet. Zaman içinde modernize edilip farklı renklerle çeşitlendirilerek makarona dönüşen bu tatlının, Fransız pastacılık geleneğinin bir ürünü olduğu yönünde güçlü kaynaklar bulunuyor. Son yıllarda Türkiye’de de sıkça üretilip tüketilmeye başlanan makaronlara yönelik talep her geçen gün artıyor. Lezzetli bir makaronun yerini ne tutabilir ki sahi?

OGÜNhaber