Leonardo da Vinci, İbn Firnas, Hezarfen Ahmet Çelebi, Otto Lilienthal, İsmail Cevheri… Hepsinin ortak noktası uçma sevdası. Bugün, henüz insandaki uçma sevdasının bir tarihi yok. Rahmi M. Koç Müzesi, tüm zamanların efsane uçakları Douglas DC-3 ve F 104S Starfighter avcı bombardıman uçağından Mustafa V. Koç Lengerhane Binası’ndaki 19. yüzyıl sonunda kullanılan İngiliz, Alman, Fransız ve İtalyan yapımı uçak modellerine uzanan çok değerli bir havacılık koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
Neler Görebilirsiniz?Wright Kardeşler Dioraması: Wright Kardeşler’in 17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleştirdikleri ilk uçuşu temsil eden model. Sayın Aykut Suavi tarafından İstanbul’da yapılmış.
F-104 Starfighter: Müzenin girişinde ziyaretçileri karşılayan bu bombardıman uçağı, müzenin sembollerindenbiri. 1974 yılında İtalya’daFiat lisansı ile imal edilmişve 20 yıl boyunca Türk Hava Kuvvetleri’nde hizmet vermiş. Kısa ve olağanüstü ince kanatları, uçağa yüksek bir performans kazandırırken kontrolünü de zorlaştırmakta.
Douglas DC-3 Dakota: Tüm zamanların en önemli uçağı olan Douglas DC-3, ilk uçuşunu 1935’te gerçekleştirmiş. 1940 ve 50’li yıllarda sivil havacılığın belkemiği haline gelen uçak, dünya havacılık tarihinin en başarılı uçaklarından. Müzede sergilenen uçak, Amerikan Hava Kuvvetleri’nde askeri C-47 Skytrain olarak hizmet görmüş. De Havilland Vampire FB Mk 6: İlk uçuşunu 1943 yılında gerçekleştiren İngiliz üretimi savaş uçağı, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Kraliyet Ordusu tarafından kullanılmış. Şeklinden dolayı “Örümcek Yengeci” lakabını taşıyan
De Havilland, o dönemde yüksek performanslı askeri uçak kategorisinde ahşap ve metal malzemenin bir arada kullanıldığı son model.
Müze, 19. yüzyıl sonunda kullanılan İngiliz, Alman, Fransız ve İtalyan yapımı uçak modellerine uzanan çok değerli bir havacılık koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
Jet Provost T3A: İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından 1955’ten 1993 yılına kadar kullanılan bir eğitim uçağı. Bu uçaklar daha sonra İngiliz havacılık şirketine dâhil olan Hunting Şirketi tarafından üretilmiş ve pistonlu motorlu Percival Provost temel eğitim uçağından esinlenilerek geliştirilmiş. B-24 Liberator: 1 Ağustos 1943’te Kara Pazar olarak adlandırılan günde Romanya’daki Ploesti petrol rafinelerini bombalamak üzere Bingazi’den kalkan 178 Liberator’den biri. Hedefi bombalamasının ve bir Alman savaş uçağı tarafından vurulmasının ardından Kıbrıs’taki İngiliz üssüne inmeye çalışmış. Ancak Antalya yakınlarında denize mecburi iniş yapmış.
Uçak, kazadan sağ kurtulan yedi kişiden biri olan Roy Newton’un yardımıyla 1955 yılında denizden çıkarılmış ve restore edilerek sergilenmeye başlanmış.
J-79 Tek Milli Turbojet Motoru: 1963 yılında Amerika’da General Electric tarafından üretilen ve müzenin bahçesinde sergilenen F-104S Starfighter uçağına ait motor. 79,3 N itiş gücüne sahip motor, Türk Hava Kuvvetleri tarafından müzeye bağışlanmış. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti 15 TL, öğrenciler için ise 6 TL.
Beyoğlu’nda Kitaplarla Geçmişe YolculukFilm afişleri, plaklar, çizgi romanlar, pullar, arayıp bulamadığınız kitaplar… Sizi zaman yolcuğuna çıkaracak olan bu objelerin hepsi Demirören İstiklal’in dördüncü katında açılan Pami Sahaf Pera’da.
Sahaflar basımı durmuş, bulunamayan kitapların peşine düşen, o kitapların yaşanmışlığından keyif alanların müdavimi olduğu mekânlardır. Kitapların sayfalarına dokunmak, film afişlerine bakmak, plakların sesine kulak vermek sizi başka bir dünyaya sürükler. İşte geçmişin özlemini duyanlar, nostalji yaşamak isteyenler için Beyoğlu’nun tarihi dokusu içinde yeni bir yer var: Pami Sahaf Pera.
Demirören İstiklal’in dördüncü katında açılan Bonmarşe bünyesindeki Pami Sahaf Pera’da plaklardan kasetlere, eski paralardan pullara, antika objelerden eski film afişlerine kadar birçok objeyi bulmak mümkün.
Yavuz Zırhlısının LombozuDoğma büyüme Beyoğlulu olan ve 25 yıldır sahaflık yapan Sahaflar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Tolga Gürocak’ın başında olduğu Pami Sahaf Pera’nın en dikkat çekici parçalarından birkaç örnek: Osmanlı Devleti’nin Almanya’dan aldığı tarihi Yavuz zırhlısının lombozu, iki adet seyir defteri ve harita üzerinde savaş taktikleri oluşturmakta kullandıkları kurşundan yapılmış maket.
Pami Sahaf Pera’da 2017’de ziyaretçilerini heyecanlandıracak ücretsiz etkinlikler de yapılacak. Farklı konseptlerde kitap müzayedeleri, plak dinletileri, 8 mm. ve 35 mm. film gösterimleri gibi birçok merak uyandıran etkinlik Pami Sahaf Pera’da ziyaretçilerle buluşacak.