Bizim asıl ilgilendiğimiz kısma giriş yapabiliriz. Özellikle lrfciler için bakacak olursak maket balık jig ve silikonlarda olan glow özellikler bazen balığı cezbetmeye bazen de korkutmaya yarar. O yüzden nasıl kullanıldığı önemlidir. Öncelikle yazdıklarımın doğru diğer fikirlerin yanlış olduğu iddiasında değilim. Kendimce denediklerimi, edindiğim tecrübeyi bilgimle harmanlayıp kaleme alacağım.
Zifiri karanlıkta;Glow özellikli silikonlar zifiri karanlıkta iseniz çok yoğun glow vurmadan kullanmayı öneririm. Gece ay ışığı bile olmayan bazı durumlarda yada zifiri karanlık meralarda balık suyun içinde el feneri gibi parlayan bişeyi gördüğünde oltaya atlarken tereddüt ediyor. O yüzden zifiri karanlık meralarda çok az glow özellik iyidir. Hiç glow özelliği olmayan silikonun bir tık önüne geçebilir.
Loş ışıktaGlow özellikli malzemeler loş ışıkta çok az da olsa kendiliğinden şarj olur. Genellikle silikona çok ışık vurmaya gerek kalmadan av yapılabilir. Ben loş ılık meralarda silikonu şarj etmeden atarım genellikle. Loş ışıklı meralarda beyaz tonları ve glow bana göre öncelikli renklerdir.
Bol ışıklı meradaMeranız çok ışıklı ise balık sizi göremeyeceği şekilde kendinizi koruyun. Çünkü kıyıdaki ışıkla siz nasıl suyu görüyorsanız defalarca balığın da bizi gördüğüne şahit oldum. Aynı şekilde her ses çıkarış da balığı ürkütüp kaçırır. Bol ışıklı merada simli, glow her silikonu denerim. Balık rahat görebileceğinden aksiyon çok önemlidir. Yine yoğun ışıkla av yapmam. Yani silikonu yoğun şarj etmemeye gayret ederim.
Bir de glow görünenler;Bazı silikonlar uv fener ile 10-20 sn gibi sürelerde şarj olup yaklaşık 2-3 dk glow kalabiliyor. Bu tür silikonlara da çok glow yüklememek gerek. Bazı silikonlar ise gerçekten bizi kandırıyor. Işığı vurunca parlayıp söndürdüğümüz anda tüm özelliği 3-5 sn süren silikonlar da var. Ben onları bizi kandıran glowlar olarak nitelendirip yazımı asıl glowlar için yazdığımı belirteyim. Gündüz glow kullanımı konusunda ise japon arkadaşlarım gündüz de çok verimli olduğunu söylüyorlar. Ama ben gündüz daha çok simli renkleri tercih etmeyi seviyorum. Gün ışığıyla glow özellik kendini fazlasıyla devreye sokup çok ışıklı gece avındaki verimi vermekte aslında.
Glow özellik bazen balığın ürkmesine de sebep olmakta. Mesela dolunay varsa suya attığım silikonları özenle seçerim. Çünkü her yemi ve aksiyonu beğenmez. Takip eder ama atlamaz nazlanır. Dolunay ile balığın gece görüşü artar. Bu yüzden dolunay olan gecelerde glow özelliği basmaktan çekinirim.
Uv fenere de gelelim.
Uv fener ile kafa feneri arasında ne fark var. İkisi de şarj etmiyor mu?Uv fener dalga boyu daha yoğun olduğundan daha hızlı şarj etmekte. Kafa feneri ise beyazlığı sayesinde daha az yoğunlukla daha çok alana dağılmakta. Yani biri yoğurt diğeri ayran gibi demek doğru olur sanırım. Yoksa ekstra bir özelliği tabi ki yok. Asıl amaç uv fenerle daha güçlü şarj edebilmek.
Kafa fenerini açınca kıyıda yüzüm suya dönük ve birden açtığım çok oldu. Bu durumlarda suya vuran ışıkla balık tedirginleşip oltaya vuruşu seyrekleşebiliyor. Kafa fenerinin ışığını suya vurmamaya dikkat ederim elimden geldiğince. Silikonları şarj ederken de uv feneri kullanmayı daha kolay bulduğumdan kendime küçük bir uv fener siparişi verdim. Bu küçük fener bir saatte şarj olup bir saat yanacak güçte. Bu da bir avdan daha fazlası demek çoğu zaman. Ama en başta belirttiğim gibi gerek var mı? Bence olmazsa olmaz değildir. Mutlaka çantada olmasına gerek yok. Kafa feneri ile de pekala şarj edebilirsiniz silikonlarınızı.
Glow özellik balığın sezonuna ve huyuna göre çok değişmekte olduğundan bu konuda çok farklı fikirler ve görüşler de hakim. Hepsine saygı duyduğumu belirteyim. Ben de kendimce edindiğim bilgiyi bu şekilde size kaleme alarak bilgimi paylaşmak istedim. Farklı görüşleriniz varsa ve bizimle paylaşmak isterseniz yorumlara fikirlerinizi ve sorularınızı da belirtebilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere.
Hoşçakalın...