Bir süredir dalgalanma yaşayan piyasalar ve üst sınırlara dayanan dolar, euro yüzünden otomotiv sektörü büyük zarar gördü.

Sıfır otomobillerde indirime gidiliyor !

Ülkemizde satışı yapılan araç markalarının bir çoğu mecburiyetler yüzünden fiyatlarında artış yapmak zorunda kaldı.

Ülkemizde uygulanan ÖTV ve yüksek vergi dilimleri sayesinde de artık sıfır otomobil almak oldukça zor oldu. Durum öyle bir hal aldı ki geçen yıl bu zamanlarda 50 Bin TL ‘ye aldığınız bir sıfır otomobili şuan 75 Bin TL ‘den aşağıya almanız mümkün değil. Bu durum yüzünden araç alıcılarının bir çoğu ikinci el araçlara yöneldi ancak ikinci el araçlarda da talep çok olunca oranın fiyatlarında da artış gerçekleşti. Her marka ve model ikinci el aracın fiyatı ortalama 4 ile 8 bin TL arasında artış gösterdi.

Son dönemlerde ki piyasanın durumu ve artan sıfır araç fiyatları yüzünden otomotiv sektöründe % 3.5 ‘luk bir küçülme meydana geldi. Bu oran oldukça ciddi bir oran ve gerek yerli, gerek yabancı satıcılar piyasadaki bu daralmadan ciddi biçimde etkilendiler. Araç satışlarını artırmak ve zarardan çıkmak için sıfır otomobil satıcıları ve markaları büyük indirimler yapmaya başladılar. İndirimlerin yanı sıra uygun ve düşük faizli, faizsiz kredilerle de sıfır otomobilleri desteklemeye başladılar. Yapılan büyük indirimler sonucunda ikinci eldeki talebin bir kısmını kendi üzerlerine çekmeyi düşünen markların bu politikasının halk tarafından nasıl değerlendirileceği ve fırsata çevrilip çevrilemeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.
Sıfır taşıtlarda indirim yapan firmalar olduğunu bildirmiştik. Henüz 4, 5 otomobil markası kampanyalarını açıkladı ancak ilerleyen dönemlerde diğer markalarında kampanyalarının açıklaması bekleniyor.

Kampanya yapan bazı şirketler ve kampanyaları ise şu şekilde;
Citroen ; markada modelden modele değişiklik gösterse de 7 bin TL ‘ye varan nakit indirimleri yapılıyor.
Fiat ; Otomobil sektöründe ciddi sözü olan fiat markası müşterilerine 2 yıla varan 20 Bin TL ‘ye kadar faizsiz kredi imkanı sunuyor.
Ford ; marka binek otomobiller için 25 aya varan ve 40 Bin TL ‘ye kadar sıfır faiz imkanı sunuyor.
Peugeot ; Bu markada yine diğerleri gibi 2 yıla sıfır faizli kredi imkanı veriyor.
OGÜNhaber