Kış mevsimi geldi ve soğuk havalar kendini hissettirmeye başladı. Peki aracımızı kışa hazırladık mı ?

​Otomobiliniz kışa hazır mı

Soğuk havalarda kendimiz ve evimiz için önlemler alıyoruz, kalın kıyafetler giyip vücudumuzu soğuk havaların olumsuz etkilerinden korumaya çalışıyor. Peki aracımızı kışa hazırladık mı ? Kış için nasıl kendimiz için hazırlık yapıyorsak araçlarımızın da bizi yarı yolda bırakmaması için kışa hazırlamalıyız. Bir çok kişi araçlarının kış bakımını ihmal etmektedir. Bu durumda bazen kısa vadede sorunlar oluşmasa da uzun vadede araçlarımızın ömrü kısalacak ve bir takım sorunlar baş gösterecektir. 

Araçların kış bakımlarının nasıl yapıldığını pek çok kişi bilmemektedir. Aslında kış bakımı denen şey büyük parça değişimleri ve bakımlar değildir. Araçların soğuklardan etkilenmemesi ve daha güvenli bir sürüş yapabilmeniz için bir takım kontroller ve ufak değişimlerdir. Bu bakımları bir çok servis ve tamirci çok uygun fiyatlara yapmaktadır. Ancak bunları garajınızda kendi başınıza yapmanızda mümkündür.



Aracın kış bakımı için yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir;
1.    Kışlık lastikler hava sıcaklığının +7, +8 dereceye düşmesinden itibaren takılır. Çünkü bu sıcaklıkta asfalt buzlanmaya başlar ve kışlık lastikler gereklidir. Daha güvenli yol tutuşu için mutlaka kışlık lastiklerinizi taktırın.

2.    Kış günlerinden araçların en büyük problemlerinden birisi akülerdir. Özellikle bitmeye yaklaşmış aküler soğuk havanında etkisiyle iyice çalışmaz olur ve sizi yarı yolda bırakabilir. Bu yüzden akünüzün durumuna mutlaka göz attırmalınız. Değişmesi gerekiyorsa yeni bir akü ile değiştirmelisiniz.

3.    Kış demek yağmur, kar ve çamur demektir. Kış aylarında camlarınız bol bol ıslanacaktır ve kaliteli silecek lastiklerine ihtiyacınız olacaktır. Silecek lastiklerinizi kontrol ederek eskimiş ise yenileri ile değiştirmelisiniz.

4.    Kışın gerek camlarınızın buğulanmaması için gerekse sizin daha konforlu bir yolculuk yapmanız için araçlarınızın kaloriferleri ve klimaları oldukça önemlidir. Bu aksamlarınızın çalışıp çalışmadığını kontrol edip, klima gazınızın dolu olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca gerekliyse polen ve hava filtrelerinizi de değiştirmelisiniz.

5.    Kış için gerekli olan halat, zincir, buğu önleyici gibi malzemelerinizi önceden hazırlayın ve aracınızda tam olduğundan emin olun. Zor durumda kaldığınızda bu malzemeler sizin için bir kurtarıcı olacaktır. 

6.    Aracınızın yakıtınızın donmaması için deponuzdaki yakıt seviyesi çok düşürmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca aracınız eski modelse ve sık sık yakıt donması gibi bir problem ile karşılaşıyorsanız yakıtınıza bu durum için özel geliştirilmiş katkılardan ekleyebilirsiniz.

7.    Aracınızın motor ve motora bağlı aksamlarını bir ustaya ya da servise göstererek herhangi bir problem olmadığından emin olunuz. 

OGÜNhaber