Hız ve performans sever sürücüler V12, V6 motor hastalarıdır genelde.

Mazda'nın Wankel motorlu yeni canavarı RX-8

Ogünhaber - Günümüzde bir çok markanın ürettiği performans araçları bulunuyor ancak genel olarak hepsi standart motor prensiplerini kullanarak araçlarını geliştiriyor.
Araç dünyasına yeni bir soluk getiren Mazda Rx-8 ise wankel motor denilen bir sistem kullanıyor ve çok küçük bir hacimdeki motor ile inanılmaz güçler elde edebiliyor. Wankel motorun çalışma prensibine ve detaylarına ilerleyen satılarda gireceğiz ancak bu motorun gücünden ve hacminden bahsetmek gerekirse Maxda Rx – 8 ‘de 1300 cc ‘lik bir motor ile 231 beygir güç üretilebiliyor. 

Wankel motorlarda çalışma prensibi oldukça farklı. Çok fazla teknik detaylara girmeden bahsetmek gerekirse bu motorda pistonlar yerine üçgen formunda bir silindir kullanılıyor ve arada oluşan boşluklara hava gaz karışımı alınarak sıkıştırılıp patlatılıyor. Yani bu motor bir nevi patlamalı bir motor. İşte bu yüzden bakımının özenle yapılması gerekiyor. Aksi takdirde motor ömürleri 30.000 km ‘ye kadar düşüyor.

Bu motorlar için özel tipte üretilen yağlar kullanılıyor ve ortalama her 1000 km ‘de bir yağ değişimi istiyor. Bunun yanı sıra çalıştırma ve stop etmeden önce bir müddet belli bir devirde aracın çalıştırılması gerekiyor. Yani bu aracı alacak ve kullanacak kişilerin oldukça özenli olması gerekiyor. Motorun ölmesi durumunda 8000 TL gibi bir fiyata yetkili servislerden sandık motor getirtilip taktırabiliyor ve aracınıza 0 km yeni motorunuz ile yolunuza devam edebiliyorsunuz.



Tam bir performans canavarı olan bu aracın tasarımı her yaştan kişiyi cezp ediyor. 2010 yılında ufak bir makyajlama geçiren kasanın harika hatları ile aerodinamiği adeta rüzgârı yalayıp geçiyorsunuz. Aracın iç donanımı ve ses sistemi ise oldukça iyi. Ses sistemlerinde BOSE ‘nin kaliteli ürünleri kullanılırken aracın iç dizaynı sizi uçak sürüyormuş havasına kaptırıyor. Minik vites topuzu ve kolay ulaşılabilir tuşları ile herkesin sevgisini kazanan RX – 8 ‘in yakıt tüketimi ise korkunç seviyelerde. Sakin sürüşlerde 14 litre gibi bir yakıt tüketimi olan araç ile gazladığınızda 21 litreleri bile çok rahat görebiliyorsunuz. Yakıt tüketimini önemsemezseniz rakiplerine göre çok uygun fiyatlara bir Mazda RX – 8 alabilirsiniz.
OGÜNhaber