Soğuk kış havalarının yaklaşması ve havaların soğuması bununla birlikte asfalt sıcaklığınında düşmesi ile yava yavaş bir çok kişi kış lastiklerini araçlarına taktırmaya başladı.

Kış lastiği uygulamasına geçiliyor

Kış lastiği aslında bazı araçlar için yasal bir zorunluluk. 3 yıl önce yürürlüğe giren yönetmelik ile zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulamasına 1 Aralık tarihinden itibaren geçiş yapılacak.

Belirtilen tarihten sonra kış lastiği takması zorunlu olan ve kışlık lastiklerini takmayan ya da diş boyutları yeterli olmayan araç sahiplerine 519 lira para cezası uygulanacak.

Kış Lastiği Hangi Araçlar İçin Zorunlu ?
Kışlık ya da kar lastiği ismi ile anılan lastiklerin kullanımı belirli tarihler arasında yasal bir zorunluluk. Ancak her araç için bu zorunluluk geçerli değil. Yasal olarak Kamyonlar, kamyonetler, çekiciler, otobüsler, minibüsler, A türü yetki belgesine sahip olan otomobiller ve diğer ticari araçlar için bu zorunluluk bulunuyor. Bu araçların belirtilen tarihlerde yapılan denetimlerde kar lastiği takmadığı tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulanıyor.

Anlaşılacağı üzere şahıslara ait binek araçlara yasal olarak kışlık lastik zorunluluğu bulunmuyor. Ancak yetkililer her türlü aracın muhakkak kar lastiğini kullanmasını tavsiye ediyor.

Kış Lastiğinin Faydaları Nelerdir ? Gerçekten İşe Yarar Mı ?
Kar lastiği olarak da isimlendirilen kışlık lastikler desenleri, kullanılan madde ve diş derinliği olarak diğer lastiklerden farklıdır. Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte asfalt sıcaklığı da düşer ve normal lastikler asfalta sağlam tutunamaz. Dolayısıyla fren mesafesi uzar, aracın yola tutunması zorlaşır. Bu durumlar sürüş güvenliği ve trafik güvenliği için ciddi tehlikeler oluşturur. Kışlık lastiklerde özel hammaddeler kullanılarak yola daha sağlam bir tutunma sağlanır. Mühendislerce özel olarak tasarlanmış lastik desenleri, suyu ve kar tanelerini lastik üzerinden akmasını sağlar ve oluşabilecek tehlikeleri minimum seviyeye indirir. Ayrıca kar lastiklerinin diş derinlikleri de normal lastiklere göre oldukça fazladır.

Bu durumda karlı ve buzlu havalarda dişlerin daha iyi basmasını ve yere tutunmasını sağlar. Kışlık lastikler duruma göre çok az bir miktar yakıt tüketimini artırdığı durumlar olsa da güvenlik açısından kullanılması mutlaka tavsiye edilmektedir. Kış aylarını kazasız ve güvenli olarak geçirmek için kışlık lastiklerinizi belirtilen dönemlerde taktırmanız, belki de sizin, ailenizin canınızı kurtaracaktır.
OGÜNhaber