Avrupa otomobil pazarı yedi yıl aradan sonra ilk kez büyümeye gösterdi. Bir önceki yıla oranla 2014’de yüzde 5,7 oranında bir büyüme kaydedildi.

Avrupa otomobil piyasası büyüdü

İHA - Yeni modeller ve düşük faiz oraları tüketicileri yeni otomobil almaya yönlendirdi. 2007 yılında beri bir türlü toparlanamayan otomobil satışları 2014 yılında beklenilen yükselmeyi gösterdi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ACEA yaptığı açıklamada 2014 yılında satışlarda yüzde 5,7 oranında artış kaydedilerek Avrupa genelinde 12 milyon 550 bin araç trafiğe açıldığı belirtildi. Satın alınan anaçların büyük bir bölümünü ise iş için kullanılmak üzere firmalar tarafında satın alındığına dikkat çekildi.

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi olan Almanya 2014 yılını yüzde 9,3 oranında büyümeyle kapatırken, krizde olan güney Avrupa ülkeleri İspanya, Yunanistan ve Portekiz ‘de otomobil piyasası geçtiğimiz yılı yüzde 2 büyüyerek kapattı. Alman otomobil devleri BMW, Mercedes ve Volkswagen Avrupa hazarındaki paylarını 37,1’e yükselttiler. Volkswagen pazar payını 25,4’e çıkartırken, en çok satılan modellerini Skoda ve Seat olduğu açıklandı.

Üst düzey otomobillerde Mercedes yüzde 5,4 ve BMW ise yüzde 6,4 oranlarıyla piyasadaki paylarını korudular. Öte yandan her beş kişiden birisi Amerikan arabalarını tercih ettiği raporda Japon ve uzak doğu ülkelerinin Avrupa pazarındaki payının yüzde 11’da kaldığı belirtildi. Avrupa otomobil piyasasının 2015 sanasında de yüzde 3’lü bir artış beklediklerini açıkladılar.
OGÜNhaber