Aile başına düşen otomobil sayısına baktığımız Türkiye diğer Avrupa ve Asya ülkelerine göre oldukça önde gözüküyor...

2015'in en çok satan otomobilleri belli oldu

Ogünhaber - Bir çok ailenin 2 hatta 3 adet otomobili bulunuyor. Bu insanların çok fazla parası olduğuna gelmiyor. Ülkemizdeki otomobil alma çılgınlığı bankaların verdiği krediler sayesinde oluyor. İstatistiklere bakılacak olursa sıfır ve ikince el otomobillerin yarısından fazlası banka kredileri ile alınıyor. Bu yönden otomobil üreticileri ve satıcıları ülkemizde çok zorluk çekmemekteydi ancak son dönemlerde yaşanan ekonomi bozukluğu ve dövizin yükselmesi ile sıfır, ikinci el otomobil fiyatları tavana vurdu. Bu durum araç satışlarını oldukça etkiledi. Ancak yinede iyi sayılabilecek rakamlarda araç satışı yapıldı. Araştırmalar açıklandı ve 2015 ‘in son 10 ayında ne kadar araç satıldığı ve hangi marka, model araç satıldığı belirlendi. 

İncelemelere göre satılan araçların % 95 ‘i 1600 cc ‘nin altındaki motor hacimli araçlar olarak belirlendi. Bunun yanı sıra pazarın % 3 ü 1600 – 2000 cc arasında, %0.9 gibi çok küçük bir kısım 2000 cc ‘nin üstünde araç tercih etti. Bunun en büyük sebebinin 1600 cc altındaki otomobillerin daha az yakıt tüketimi olması ve fiyatlarının uygunluğu olarak tahmin ediliyor. Ülkemizde benzin, mazot fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu göz önüne alacak olursak kullanıcılar pek de haksız sayılmazlar.



Geçen yıla yani 2014 ‘e oranla otomatik vitesli araçların satışı % 42 artış gösterdi. Kullanıcılar yoğun trafikte rahat etmek için artık otomatik vitesli araçlara yönelmeye başladı. Bazı pahalı markalar sadece 4 – 5 adet otomobil satarken bazı markalar binlerce satış rakamıyla listenin başını çekti. Listenin başına bakacak olursak son haftalarda emisyon skandalıyla sarsılan Volkswagen ‘i birinci olarak görüyoruz. Listede Alman üreticiyi Ford ve Renault takip ediyor.  Bunların ardından Fiat, Hyundai, Toyota gibi markalar geliyor. Bu üreticilerin ülkemizde oldukça geniş bir araç skalası bulunuyor. Ticariden, bineğe ve arazi aracına kadar her türlü ihtiyaca cevap verecek modellerinin bulunmasından dolayı ve çeşitli fiyat avantajları sayesinde tercih edildiği tahmin ediliyor.
OGÜNhaber