Müze binasının giriş katında bulunan cafe ziyaretçiler için oldukça şık ve sinemanın eşsiz zaman tünelinde hoşça vakit geçirebilecekleri, ilginç bir mekan olarak tasarlandı.
Sergi salonuyla iç içe olan bu mekanda ziyaretçileri sinemanın ilk yıllarına ait ve Türkiye’ye ilk gelen 1904 model projeksiyon cihazı karşılıyor; bir tarafta üç objektifli ahşap Vedat Ar kamerası, diğer tarafta körüklü fotoğraf makinesi…
Ayrıca her tarafta sinemanın tarihsel sürecini anlatan örnek cihazlar, Ari kamera, film gösterim cihazları, 16’lık film kopya baskı cihazı (matipo) ve stüdyo pikabı bulunuyor. Sergi salonunda Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen ve Feridun Karakaya’nın filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumumdan yapılmış heykelleri de sergileniyor.
İbrahim Enez ve Arzu Kalkavan imzalı orijinal yağlı boya Yeşilçam çalışmaları, Sürü’den Çalıkuşu’na kadar afiş çalışmaları, Bedri Koraman’ın Kemal Sunal filmleri için yaptığı afişler ile beraber vefat eden sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri de ziyaretçilere duygulu anlar yaşatıyor.
1.Kat: Sinema Müzesi
Giriş katından müze katlarına çıkarken merdivenlerde alfabetik sırayla hayatta olan sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri ziyaretçileri karşılıyor.
Nişan Hançer Sinema Belgeleri Salonu:
Bu salonda sinemanın Beyoğlu’na girdiği günden itibaren belgeler, sinema biletleri, birçok sinema salonunun kuruluş belgeleri ve resimleri sergileniyor.
Fuat Uzkınay Sinema Cihazları Salonu: Ziyaretçiler sinemanın tarihini ve günümüze kadar nasıl bir yol kat ettiğini bu salonda en ince ayrıntılarıyla görebiliyor. Muhsin Ertuğrul’un ilk sesli çekim yaptığı kamera (İstanbul Sokakları / 1933) mutlaka görülmesi gereken en ilginç parçalardan birisi olarak müzede yerini alıyor.
Lütfi Ö. Akad Afişler Salonu: Ali Efendi Sinema Salonu’nun fuaye alanında bulunan salonda sinema filmi çekimlerinde kullanılan kamera ve ışıklar, kurgu eşleme, film kopya, bant okuma, tele-sine, projeksiyon, developman (film banyo cihazı) gibi cihazların yanı sıra denizaltı kamerası ve tek çekimlik fotoğraf makineleri de bulunuyor.
Ali Efendi Sinema Salonu: Modern teknolojiye sahip 35mm projeksiyon makinesi ve resim projeksiyon cihazıyla müzede düzenlenecek olan özel gösterimlere ev sahipliği yapacak olan 90 kişi kapasiteli sinema salonu da hizmete sunuluyor.
2.Kat: Sinema ve Tv Müzesi
Adnan Öztrak Televizyon Salonu: Müzenin bu bölümünde hayatımıza girdiği günden itibaren televizyonun geçirdiği tüm evrimler ve yakın tarihi sergileniyor.
2inc 1inc Ampex kayıt cihazları, TV kameraları, siyah beyaz dönemi sinyal tabelaları, 70’li yılların stüdyo monitörleri, TRT’nin ilk siyah beyaz ve renkli kamerası, video kaydediciler, özel efekt cihazları (ağır çekim, hızlı çekim), stüdyo ve aktüel kameralarla birlikte televizyonla şöhreti yakalayan ünlüleri ziyaretçiler bu salonda görebiliyor.
Halit Refiğ Sinema Fotoğrafları Salonu: Türk Sineması’nın usta yönetmenlerinden Halit Refiğ’in adının verildiği bu salonda sinemanın tarihine tanıklık etmiş çok önemli cihazlardan üç adet kurgu-eşleme, projeksiyon, tele-sine cihazları ve duvarlarda film kareleri sergileniyor.
Türker İnanoğlu ‘’Türk Sinemasında 50.Yıl’’ Salonu:Bu müzede bir ilk gerçekleşiyor çünkü Türker İnanoğlu Beyoğlu’nda ustalarıyla ve çok sevdiği dostlarıyla bir arada kendisine de özel bir bölüm ayırıyor. İnanoğlu’nun 53 yıl boyunca mesleği ile ilgili almış olduğu ödüller, Erler Film’e ait afişler, set fotoğrafları, siyasilerle birlikte çekilen fotoğrafları da sergileniyor.
3.Kat: Tiyatro Müzesi
Muhsin Ertuğrul Zati Eşyalar ve Özel Belgeler Salonu: Muhsin Ertuğrul, Türkiye’de tiyatronun meslek olarak kabul edilmesini sağlayan yıllarını tiyatroya adamış çok büyük bir ustadır. Vefatından sonra uzun yıllar hiç kimse ustaya ait ne bir belgeye ne de bir dokümana ulaşamamıştı.
TÜRVAK olarak eşi Handan Uran Ertuğrul ile kurulmuş olan, tamamen dostluğa ve güvene dayalı sıcak ilişkiler sayesinde Muhsin Ertuğrul’a ait özel eşyalara ulaşıldı. Büyük ustanın özel eşyaları Türkiye’de ilk defa Türvak Sinema ve Tiyatro Müzesi’nde 2002 yılında sergilenmeye başlandı.
Beyoğlu’na taşınan müzede Muhsin Ertuğrul’un Dragos’taki evinde bulunan çalışma masası, yağlı boya portresi, özel eşyaları, eşine ve Beklan Algan’a yazmış olduğu vasiyetler, şapkaları, takım elbiseleri ve ilk eşi Neyire Ertuğrul’un resimleri ile ikinci eşi Handan Uran Ertuğrul’un resimleri, daktilosu, çalışma koltuğu ve özel çalışmalarının hepsi bu bölümde sergileniyor
İsmail Dümbüllü Orta Oyunu,Karagöz Hacivat ve Temaşa Salonu:
Tiyatro, köklü ve oldukça zengin bir tarihe sahip olduğu için bu salonda Jeyan Tözüm’ün (Hanımlar Terzihanesi / 1947) oyun kostümünü, Devlet Tiyatroları’nın tarihi oyunlarından padişah kostümünü ya da Altan Erbulak’ın frakını görebilirsiniz.
Ayrıca Orta Oyunu, Karagöz-Hacivat, afişçi Şeref’in orijinal baskı afişleri,Vala Somalı karikatürleri, Mengü Ertel afişleri, yanan “Komedi Tiyatrosu”nun maketi, İsmail Dümbüllü ve Küçük Kemal’in büstleri ve vefat eden tiyatro sanatçılarının portreleri de bu salonda sergileniyor.
Behzat Butak Osmanlı’dan Günümüze Tiyatro Belgeleri Salonu:
Türk Tiyatrosu’nun 260 yıllık tarihini anlatan bu salonda, Darülbedayi’nin turnelerinde kullanılan aksesuar sandığı, Osmanlıca ve Türkçe el ilanları, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın imzalı maaş bordroları, masklar, biletler ve afişler sergileniyor.
Afife Jale, Özel Tiyatrolar Salonu:
Darülbedayi’den, şehir tiyatrolarına ve devlet tiyatrolarına kadar Türk Tiyatrosunun ödenekli ödeneksiz tüm tiyatro topluluklarının yer aldığı bu salonda, grupların oyun afişleri, el ilanları ve resimleri sergileniyor.
4.Kat: Ulvi Uraz Kitaplığı
60.000 ciltlik dermeye sahip olan kütüphane öğrencilere, akademisyenlere, araştırmacılara, yazarlara kaynak sağlayabilecek nitelikteki son derece kapsamlı sinema, tiyatro, genel kültür arşiviyle ve okuma salonuyla hizmete sunulmuştur.
Bu kitaplığın kurulmasına tiyatrocu Ulvi Uraz’ın eşi Selçuk Uraz, tiyatrocu Deniz Uyguner, sinemacı Kadri Yurdatap ve SİNE-SEN (Naki Turan Tekin Sav Arşivi) bağışlarıyla katkıda bulunmuşlardır.
5.Kat ve Teras Katı: Cafe
250 kişi kapasiteli, tarihi yarımada, Haliç ve Kız Kulesi manzaralı, sinema ve tiyatro dünyasından ünlülerin portreleriyle kaplı bu özel mekanda ziyaretçiler keyifle yemeklerini yiyebilecek ve kahvelerini yudumlayabileceklerdir.
2010 yılında elli yaşını kutlayan ERLER FİLM, Türker İnanoğlu için bir başka mutluluk kaynağı olmuştur, çünkü ERLER FİLM sektörde tam elli yıl boyunca faaliyetini kesintisiz olarak sürdüren tek şirkettir ve TÜRVAK’ın en büyük sponsorudur.
Türvak Sinema ve Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nı Beyoğlu’na taşıyan Türker İnanoğlu, “MUTLU SON” isimli müze ve “ERLER FİLM 50 YAŞINDA” isimli iki kitabını çok yakında sevenleriyle ve sinema sevdalılarıyla paylaşacaktır.
Ziyaret Saat ve Günleri: Pazartesi günü haricince saat: 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Ziyaret Ücretleri: Öğretmen, öğrenci ve emeklilere 5,00 TL - Tam, 10,00 TL - Harp malülü, gaziler ve engelliler : 1 TL
Adres: Yeniçarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı Beyoğlu İstanbul
Telefon: 0212 245 80 91-92-93