Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde 10 Eylül 1937‘de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı olarak açılan müze, Atatürk’ün emriyle kurulmuştur.

Resim ve Heykel Müzesi'ne nasıl giderim ?

Başlangıçta Dolmabahçe Sarayı’ndan, bakanlıklardan, çeşitli resim kuruluşlarından alınan resimlerle, Halil Edhem Eldem’in Elvah-ı Naşiye Kolleksiyonu adlı yapıtında ve 1936’da akademide düzenlenen 50 yıllık Türk Resim ve Heykel Sergisi’nde yer alan yapıtlarla oluşturulan müze, bugün Türk Resim Sanatı’yla ilgili en kapsamlı koleksiyonu barındırır.

Müzede heykel, seramik ve özgün baskılar da yer almasına karşılık, ağırlık resimlerdir. Yapıtlardan bir bölümü Ankara ve İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzeleri`yle Anadolu’nun çeşitli kentlerinde açılan devlet galerilerinde de sergilenmiştir. Süreli sergilerin açıldığı müzede ayrıca; bir resim onarım atölyesi vardır. Müzede yıl boyunca kısa süreli resim kursları da açılmaktadır.

Dönemlere göre sınıflandırılarak 20 ayrı salonda sergilenmekte olan müzede ayrıca Bonnard, Pablo Picasso, Albert, Marquet, Andre Derain, Raoul Dufy, Maurice Utrillo, Henri Matisse ve A. Dunoyer de Sagonsac gibi bazı yabancı sanatçıların resim ve özgün baskıları da bulunmaktadır.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi, Salı dışında her gün 12.00-16.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Ücret: Müzeye giriş ücreti alınmamaktadır.

NASIL GİDİLİR ?
22 - İSTINYE DEREIÇI - KABATAŞ
22RE - FATIH SULTAN MEHMET - KABATAŞ
25E - SARIYER - KABATAŞ
25T - SARIYER - TAKSIM
26 - DIKILITAŞ - EMINÖNÜ - YENIKAPI
26A - FULYA MAHALLESI - EMINÖNÜ
26B - GAYRETTEPE - EMINÖNÜ
27E - ŞIRINTEPE - KABATAŞ
27SE - SEYRANTEPE - KABATAŞ
29C - TARABYAÜSTÜ - KABATAŞ
29D - FERAHEVLER - KABATAŞ
30D - DEREBOYU - YENIKAPI
40 - RUMELIFENERI - GARIPÇE - TAKSIM
40T - İSTINYE DEREIÇI - TAKSIM
41E - AYAZAĞAKÖYÜ - KABATAŞ
OGÜNhaber