Ağustos ayına oranla Eylül’de sakin bir dönem geçiren ekonomi dünyasında, basının en fazla ele aldığı konular ve başlıklar açıklandı.

Eylül’de ekonominin nabzını kur dalgalanmaları ve ABD’nin bütçe krizi hızlandırdı

(MTM) -  Ekonomi dergileri ile gazetelerin ekonomi sayfalarını kapsayan raporuna göre, basının en fazla değindiği başlıklar, ihracat, büyüme ve vergi oldu. Kur dalgalanmaları ekonominin nabzını bir hızlandırıp bir yavaşlatmayı sürdürürken, ABD’de yaşanan bütçe krizi ve borç tavanı ise ekonomi basınını en çok meşgul eden konular arasında yer aldı.

Medya Takip Merkezi’nin ekonomi basınını inceleyerek hazırladığı araştırmaya göre, Eylül ayı boyunca basında en fazla değinilen ekonomi başlığı, ihracat oldu. Ağustos ayında ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 1.4 artarak 10.6 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Suriye’ye yönelik ihracatın Ağustos ayında 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 132.3 artarak 62.5 milyon dolara yükselmiş olması basında dikkat çekerken, ihracat ekonomi sayfalarında 480 kez konu edildi.

Ekonomik büyüme, ay boyunca basında en fazla ele alınan ikinci başlık oldu. Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’nin ekonomik büyümesi yüzde 4.4 oranında gerçekleşirken, 15 çeyrektir kesintisiz büyüme yakalandığı basında yer alan haberler arasındaydı. İkinci çeyrekte gerçekleşen büyüme oranını, yurtiçi tüketimin 3.4 puan, stok değişimlerinin 2.3 puan, devletin yatırım harcamalarının 1.4 puan ve devletin nihai tüketim harcamalarının 0.8 puan yukarı çektiği belirtildi. Büyüme, toplamda 397 haber ve yazıda ele alındı.

MTM’nin ekonomi gündemi raporuna göre, ekonomi basınında en çok adı geçen diğer başlık vergi oldu. Toplam 12 bin 914 kişi ve kuruluşun devlete vergi borcu bulunduğunun bildirilmesi ve borcu olanların teşhir edilmesi konusu, vergi ile ilgili Eylül ayında öne çıkan haberler arasındaydı. 30 Haziran 2013 itibariyle, toplam vergi borcunun 1 milyon lirayı aştığı belirtilirken, belediyelerin listenin üst sıralarında yer alması ise dikkat çekti. Vergi ile ilgili haberler, ekonomi dergileri ve gazetelerin ekonomi sayfalarında 265 haber ve yazıda yer aldı.

Ay boyunca, ekonomi basınında geniş yer bulan diğer konular ise ABD’de yaşanan bütçe krizi ve borç tavanı ile kur dalgalanmaları oldu. ABD’de kamunun borçlanma limitine ulaşılırken, Ekim ortalarından itibaren ödemelerin yapılamayacağı öngörüldü. Bu durum, ekonomi sayfalarında yeni bir krizin oluşabileceği ve piyasalarda dalgalanma yaratabileceği şeklinde yorumlandı.

MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:
•    SGK'nın malulen emekliliğe ilişkin yeni düzenlemesi yürürlüğe girdi. 21 çeşit hastalıktan emekliye ayrılacaklara 971 lira maaş ödenecek.

•    Doğan TV Holding, Digiturk'ün yüzde 53 hissesi için 742 milyon dolar teklif verdi.

•    Türkiye'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş'te başkan Mustafa Kumlu istifa etti.

•    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kazan'da düzenlenen Tataristan-Türkiye İş Forumu'na katıldı.

•    Cep telefonlarına işletmeciler tarafından yüklenen ancak başka operatörlerin SIM kartlarıyla kullanılmasını engelleyen elektronik kilitler, 7 Eylül'de kaldırıldı.

•    Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Ankara-Afyonkarahisar kesiminin temeli TCDD'nin 157'nci yıldönümünde atıldı.

•    İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'üncü Köprü'yü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu'nun, 7 banka tarafından karşılanacak proje finansmanı için ilk imzalar atıldı.

•    Dünya Ekonomik Forumu 2013- 2014 Küresel Rekabet Raporu'nu açıkladı. İsviçre, rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 148 ülke arasında ilk sırayı alırken, Türkiye ise 44'üncü oldu.

•    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında kamu sektörünün istihdama katkısının yüzde 0.7 arttığı bildirildi. İlk 6 aylık dönemde, kamuda 23 bin 764 kişi kişinin çalışmaya başladığı açıklandı.

•    Daha önce yapılan zamlarla 5 lirayı aşan benzin fiyatına 12 kuruş indirim geldi.

•    Türkiye'nin ilk üç boyutlu sismik gemisi "Barbaros Hayreddin Paşa" Karadeniz'deki petrol ve gaz arama çalışmalarını tamamlayıp Akdeniz'e geçtiği belirtildi.

•    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin elektrik iletim hatlarının, helikoptere monte edilen termal kameralarla izleneceğini açıkladı. Bu sayede, sorunların arızaya dönüşmeden giderileceği belirtildi
OGÜNhaber