Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüsler dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor.

Virüs günlüğü

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

İsviçre’de yeni Covid-19 tedbirleri yürürlüğe girdi
İsviçre hükümeti, bugünden itibaren uygulanmaya başlayan yeni Covid-19 tedbirlerini açıkladı. Buna göre, sadece aşılı ve hastalığı atlatmış kişiler restoranlara, kültürel etkinliklere, spor ve benzeri faaliyetlere kabul edilecek.

Trakya illeri Kovid-19 vaka yoğunluğunda en çok artan 10 il arasında
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, Kovid-19 ile mücadelenin başarılı olması için zamanı gelen herkesin mutlaka aşılarını yaptırması gerektiğini söyledi.

İsrail, Türkiye dahil 10 ülkeyi seyahat yasağı listesine ekledi
İsrail, Omicron varyantı nedeniyle aralarında Türkiye, ABD ve Almanya'nın da bulunduğu 10 ülkeyi seyahat yasağı listesine ekledi.

Hükmen mağlup sayılan Tottenham, UEFA Konferans Ligi’ne veda etti
UEFA Avrupa Ligi’nin 6. haftasında oynanması planlanan ancak artan koronavirüs vakaları nedeniyle ertelenen Tottenham - Rennes maçı için karar verildi.

Kovid-19'u belirtisiz geçiren çocuklarda MIS-C şüphesi
Kovid-19'u hafif geçiren veya belirtisiz geçirdiği için hasta olduğu anlaşılamayan çocuklar, 2 ila 6 hafta sonra ateş, karın ağrısı, genel durumda bozulma ile döküntü gibi bulguları olan ve nadir görülen MIS-C hastalığına yakalanabiliyor.

Uzmanlardan uyarı: "Covid-19, kalp kası iltihabına neden olabiliyor"
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk gibi belirtiler gösteren miyokardit, bilinen adıyla kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Uzmanlar, Covid-19’un kalp kası iltihabına yol açabileceğini ve koronavirüs geçiren hastaların yüzde 7’si ila 23’ünde kalp kası iltihabının geliştiğini bildiriyor.

Fransa'da 6 çocuğa yanlış Kovid-19 aşısı uygulandı
Fransa'nın Le Mans kentinde, bir aşı merkezinde 5-11 yaşlarındaki 6 çocuğa yanlışlıkla fazla doz ve farklı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı uygulandı.

Hollanda, Omicron varyantı nedeniyle ek önlemler aldı
Hollanda'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Omicron varyantının yayılımını azaltmak için bazı seyahat kısıtlamaları getirildi.

Omicron, delta varyantının yerini alabilir
Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, Güney Afrika’dan yayılan omicron varyantı hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, 'Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi birkaç ay içerisinde vakaların yaklaşık yüzde 50’sinden sorumlu olabileceğini söyledi' dedi.

Meteorolojiden Batı Karadeniz için yoğun kar yağışı uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, Batı Karadeniz için yoğun kar yağışı uyarısı yapıldı.

İrlanda'da yeni Covid-19 kısıtlamaları yürürlüğe girdi
İrlanda’da yeni Covid-19 kısıtlamaları kapsamında restoranlar, barlar ve sinema salonları gibi kültürel etkinlik mekanları bugünden itibaren 20.00’de kapılarını kapatacak.

İzmir'de 'Omicron' varyantı tespit edilen 5 kişi sağlığına kavuştu
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte 'Omicron' varyantına yakalanan 5 kişinin tedavisinin tamamlandığını ve hastalığı hafif semptomlarla atlattığını açıkladı.

BioNTech/Pfizer, AB'ye 200 milyon doz daha Kovid-19 aşısı verecek
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısından, AB'nin 200 milyon doz daha satın aldığı bildirildi.

Omicron’dan can kaybı 12’ye yükselen İngiltere’de Noel kısıtlaması planlanmıyor
İngiltere’de koronavirüsün Omicron mutasyonundan hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye yükselirken, bugün yapılan açıklamada ise Noel kutlamalarından önce kısıtlamaların sıkılaştırılmasının planlanmadığı belirtildi.

Samsunspor'da 3 futbolcu korona oldu
Spor Toto 1. Lig’de mücadele eden Samsunspor’da 3 futbolcunun koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı belirtildi.

AB ilaç düzenleyicisi, Novavax aşısının kullanımını tavsiye etti
Novavax, AB'de kullanılabilecek beşinci aşı olacak. Aşının Omicron varyantına karşı etkinliği hakkında yeterli veri bulunmuyor.

İspanyol tenisçi Rafael Nadal koronavirüse yakalandı
Kariyerinde 20 grand slam şampiyonluğu bulunan İspanyol tenisçi Rafael Nadal, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını duyurdu.

Belçika, 5-11 yaş arası çocukları Covid-19'a karşı aşılayacak
Belçika'da yılbaşından önce 5-11 yaş arasındaki çocuklara Covid-19 aşısı yapılmaya başlanacak.

Uğur Şahin: Omicron'a karşı 3. dozda koruma yüzde 70 ama pandemiyi bitirmek için aşı yeterli değil
BioNTech firmasının CEO'su Uğur Şahin, geliştirdikleri koronavirüs aşısının üçüncü dozunun Omicron'dan koruduğunu ama özellikle bu kış önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

AB, sağlık krizlerinde toplu aşı ve ilaç alımı yapacak
Avrupa Birliği (AB), sağlıkla ilgili acil durumlarda üye ülkeler için toplu aşı, ilaç ve hammadde alımı yapmak amacıyla yasa hazırlayacak.

Son 24 saatte koronavirüsten 176 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 176 kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiğini, 18 bin 762 yeni vakanın olduğunu açıkladı.
OGÜNhaber