Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Avustralya'da en yüksek günlük Kovid-19 vaka sayısı kaydedildi
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta ve Omicron varyantlarına karşı mücadele veren Avustralya’da son 24 saatte 8 kişi daha yaşamını yitirdi, 3 bin 837 ile en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Avrupa, 5-11 yaş aralığındaki çocukların Kovid-19'a karşı aşılanmasına hız veriyor
Vaka sayıları içerisinde önemli yer tutan çocuklara bağışıklık kazandırılması ve genel artış kontrol altına alınırken eğitime ara verilmemesi hedefleniyor.

Bildiri yayımlayan amirallere ilişkin iddianame kabul edildi
Kamuoyunda 'amirallerin Montrö bildirisi' olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 şüpheli hakkındaki iddianame, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Kırklareli’nde hatırlatma dozu yoğunluğu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de de görülen Omicron varyantına karşı tedbir amacıyla hatırlatma dozu süresinin 6 aydan 3 aya düşürüldüğünü açıklamasının ardından Kırklareli’nde vatandaşlar hastanelere akın etti.

Bakan Koca: '10 milyon doz aşı hibe süreci hızla devam ediyor'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin pandeminin ilk döneminden itibaren Afrika’daki 45 ülkeye destek verdiğini ve 1 milyon doz aşı hibesini gerçekleştirdiğini belirterek, 'Coğu Afrika’ya gönderilmek üzere, 10 milyon doz aşının hibe edilmesi süreci de hızla devam etmektedir' dedi.

Sputnik V ve Sputnik Light aşılarının birlikte Omicron'a karşı koruduğu öne sürüldü
Rusya merkezli Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün Müdürü Alexander Gintsburg, iki doz Sputnik V ve ardından bir doz Sputnik Light aşısı yaptırmanın koronavirüsün Omicron varyantına karşı tam koruma sağladığını ileri sürdü.

’Omicrondan korunmak için hatırlatma aşısı ihmal edilmemeli’
Omicron varyantının diğerlerine göre çok sayıda mutasyon içerdiğini ve farklı özellikler taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Sünbül, 'Günümüzde Covid-19 için kullanılan aşıların, omicron varyantı ile gelişen ciddi hastalık, hastaneye yatış ve ölüme karşı koruduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle omicron varyantı, aşı ve hatırlatma dozunun önemini ortaya koymaktadır' dedi.

ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 803 bin 652'ye çıktı
ABD'de, yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1114 artışla 803 bin 652'ye yükseldi.

Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach'tan 'Omicron' uyarısı
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yeni tip koronavirüs salgınında Omicron varyantından dolayı hastanelerin ve toplumun büyük bir sınamayla karşı karşıya kalacağını beklediğini söyledi.

Danimarka Kovid-19 önlemlerini artırmaya hazırlanıyor
Danimarka, hızla yayılan yeni tip koronavirüs vakalarını önlemek amacıyla kamuya açık alanların kapatılması için yeni adım attı.

İtalya'da Kovid-19 salgınında bu yılın en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi
İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 28 bin 632 yeni vaka tespit edildi.

Kanada Omicron varyantı nedeniyle yeni önlemler aldı
Kanada'da, yeni tip koronavirüsü ile mücadelede hafifletilen önlemlerin bazıları, Omicron ve diğer varyantların etkili olmasıyla yeniden uygulamaya konuldu.

DSÖ Hindistan'da üretilen Covovax aşısının acil kullanımına onay verdi
Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan'da üretilen Covovax'ın yeni tip koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verdi.

Sağlık Bakanlığından 'son kullanma tarihi geçmiş aşı' iddialarına ilişkin açıklama
Sağlık Bakanlığı, Paul Ehrlich Enstitüsünün onayıyla aşıların raf ömrünün üretim tarihinden itibaren 9 aya çıkarıldığını belirterek BioNTech aşılarının son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Türkiye'de 18 bin 141 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 190 kişi yaşamını yitirdi
Türkiye'de son 24 saatte 354 bin 857 Kovid-19 testi yapıldı, 18 bin 141 kişinin testi pozitif çıktı, 190 kişi yaşamını yitirdi.
OGÜNhaber