Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Japonya'da Kovid-19'un Omicron varyantında vaka sayısı 17'ye çıktı
Japonya'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı görülen kişi sayısı 17'ye yükseldi.

Japon bilim insanları Covid-19'a iyi gelen meyveyi açıkladı
Japon bilim insanlarının yaptığı deneysel çalışma, Trabzon hurmasından elde edilen tanen maddesinin Covid-19’a yakalanma veya şiddetli semptomlar geliştirme ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.

Güney Kore'de Covid-19 vaka sayısında rekor
Güney Kore'de yeni tip koronavirüs salgınında 7 bin 850 günlük vaka sayısı ile salgının başından bu yana en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Koronavirüs anne sütüne bulaşmaz
Ulusal Bebek Dostu Hastane Denetçisi ve Doğuma Hazırlık Eğitmeni Sultan Torun, her ne şartta olursa olsun anne sütüne güvenilmesi gerektiğini belirterek, 'Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda; Korona virüsün anne sütünde tespit edilmedi' dedi.

İllere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları açıklandı
Her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı, 27 Kasım-3 Aralık'ta İstanbul, Ankara ve İzmir'de azaldı.

Doç Dr. Cemal Kazezoğlu, omicron ve korona virüsle ilgili önemli açıklamalar
İstanbul’da en büyük Covid-19 laboratuvarı Kanunu Sultan Süleyman Hastanesi’nde bulunuyor. Günde 10 bin test kapasitesine sahip laboratuvarda 35 personel 7 gün 24 saat çalışıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Laboratuvarlar Koordinatörü Doç Dr. Cemal Kazezoğlu, 'Kasım ayında İstanbul’da toplam test sayısı 2 milyon civarında gerçekleşti" dedi. Kazezoğlu, Omicron vakalarının görülmesi üzerine Güney Afrika’dan gelen tüm yolculardan örnek alınarak PCR testi yapıldığını söyledi.

Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach: 'Yeterli Covid-19 aşısına sahip değiliz'
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Covid-19 aşı kampanyasını 2022’nin ilk çeyreğine kadar sürdürecek yeterli aşıya sahip olmadıklarını açıkladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Fahrettin Koca başkanlığında bugün saat 17.30'da toplanıyor.

Koronavirüs pozitif vakalar 17 kamera ile takip altında
Bilecik’e bağlı 630 nüfuslu bir köyde, 17 hanedeki 27 kişinin korona virüs testlerinin pozitif çıktı. Vakaların daha da artmaması ve temaslı kişilerin birbirlerine gitmemesi için köy muhtarı 24 saat güvenlik kameralarından köyü izliyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan: Hatırlatma dozunu 6. ayınız dolar dolmaz yaptırın
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan'dan hatırlatma dozu uyarısı geldi. İkinci doz aşısının üzerinden 6 ay geçmiş olanlara hatırlatma dozu hakkı tanındığına dikkat çeken Prof. Dr. Sema Turan, iki doz BioNTech olmuş ve üzerinden 5-6 ay geçmiş olanlar arasından da hastalığı ağır atlatanlar görmeye başladıklarını vurguladı.

Fransız Sanofi’nin Kovid-19 aşısı takviminde gecikme
Fransız ilaç firması Sanofi, İngiliz şirketi GlaxoSmithKline (GSK) ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının klinik deney sonuçlarını ancak 2022’nin ilk çeyreğinde açıklayacağını duyurdu.

Kovid-19'un omicron varyantı Balkanlar'a da sıçradı
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı bulaşan omicron varyantı Balkanlar'a da sıçradı.

Kovid-19'un Omicron varyantı Avrupa ülkelerini yeni önlemler almaya zorladı
Yeni tip koronavirüsün Omicron varyantının Avrupa ülkelerinde hızla yayılması, hükümetleri başta hatırlatma dozu uygulanması kararı olmak üzere, yeni önlemler almaya zorladı.

Avrupa İlaç Ajansı: Johnson and Johnson aşısının takviye dozu 2 ay sonra verilebilir
Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Johnson and Johnson firmasının yeni tip koronavirüs aşısının takviye dozunun ilk dozdan iki ay sonra yapılabileceği tavsiyesinde bulundu.

Polonya’da Covid-19 can kaybında rekor
Polonya Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ülkede 669 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu sayı, Nisan’dan beri kaydedilen en yüksek can kaybı oldu.

Almanya'da 2022'nin ilk çeyreği için aşı eksikliği bulunuyor
Almanya'da 2022'nin ilk çeyreği için yeteri kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının bulunmadığı bildirildi.

İtalya'da 5-11 yaş grubu çocuklara ilk Kovid-19 aşıları yapılıyor
İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 5-11 yaş grubu çocuklarının aşılanmasına bugün itibarıyla başlandı.

İngiltere'de Kovid-19 salgınında 'bu yılın en yüksek vaka sayısı' kaydedildi
İngiltere'de son 24 saatte 78 bin 610 bin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edilmesiyle "bu yılki en yüksek vaka sayısı"na ulaşıldı.

İtalya'da Kovid-19 salgınında nisandan beri en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi
Salgında son 24 saatte 129 kişi öldü.

ABD, Afganistan'a 1 milyon doz daha Kovid-19 aşısı hibe edecek
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West, ülkesinin Afganistan'a ek 1 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı hibe edeceğini duyurdu.

'Aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir'
Sağlık Bakanı Koca, "Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir." dedi.

Türkiye'de son 24 saatte 19 bin 872 kişinin testi pozitif çıktı, 193 kişi yaşamını yitirdi
Türkiye'de son 24 saatte 357 bin 325 Kovid-19 testi yapıldı, 19 bin 872 kişinin testi pozitif çıktı, 193 kişi yaşamını yitirdi.
OGÜNhaber