Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

ABD'liler Omicron varyantına karşı endişelerinin artmasına rağmen yeterli önlem almıyor
ABD'de yapılan araştırma, ABD'lilerin yeni tip koronavirüsün Omicron varyantı hakkındaki kaygılarının artmasına rağmen önlem almada eskisi kadar hassas olmadıklarını ortaya koydu.

Avustralya her yıl yüz milyon doz mRNA aşısı üretecek
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkeyi gelecekteki salgınlara karşı korumak amacıyla ABD’li ilaç şirketi Moderna ile yılda yüz milyon doz mRNA aşısı üretmek üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Nijerya son kullanma tarihi geçmiş bir milyon doz Kovid-19 aşısını imha edecek
Nijerya hükümeti, ülkeye yollanan son kullanma tarihi geçmiş bir milyon doz yeni tip koronavirüs aşısını imha edeceğini duyurdu.

Doktor, koronovirüsten hayatını kaybetti
Karacabey’in sevilen doktorlarından Muhammet Kutsal Altıntaş, koronavirüse bağlı olarak geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi.

Pandemi korkusu erken teşhisi engelliyor
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Züleyha Çalıkuşu, koronavirüs endişesi nedeniyle hastaneye gitmeyi erteleyerek düzenli sağlık kontrollerini yaptırmayanların, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türü ile hayati riske yol açan hastalıklarda erken tanı şansını kaybettiğini bildirdi.

Norveç'te Kovid-19 vaka artışı nedeniyle yeni tedbirler hayata geçiriliyor
Norveç'te hükümet, yeni tip koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni tedbirler aldı.

Güney Kore’de Kovid-19 salgınında günlük en yüksek can kaybı görüldü
Güney Kore’de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) delta varyantının yayılım göstermesiyle salgının başından bu yana günlük en fazla can kaybının görüldüğü bildirildi.

California’da artan Kovid-19 vakaları sonrası maske zorunluluğu geri getirildi
ABD’nin California eyaletinde yeni tip koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu yeniden uygulanmaya başladı.

Etiketi Çince olan aşıların BioNTech tarafından Türkiye'nin acil talebi üzerine gönderildiği belirtildi
Sosyal medyada, üzerindeki Çince etiket nedeniyle gündem olan aşıların, BioNTech firmasınca Almanya'da bir Uzak Doğu ülkesi için üretildiği ve etiketlerin, soğuk zincirin bozulmaması için değiştirilmediği öğrenildi.

Belçika'da yoğun bakım servisleri işlerliğini yitirmemek için savaş veriyor
Belçika'da yeni tip koronavirüs vakalarının artması üzerine kapasitelerinin yarısını bu hastalara ayırmak zorunda kalan yoğun bakım servisleri, faaliyetlerini sürdürebilmek için büyük çaba gösteriyor.

Uzmanlar Omicron varyantını yorumladı: 'Şimdi 6 kişi, kısa süre sonra 6 bin kişi'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Güney Afrika’dan dünyaya yayılan yeni varyant Omicron’un Türkiye’de 6 kişide görüldüğü yönündeki açıklamalarını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, yeni varyantın bir ay sonra Türkiye’de hakim güç olacağını ifade ederek, 'Omicron diğer varyantlara göre çok daha bulaşıcı; ancak daha hafif klinik bulgularla seyrediyor. İki gün sonra virüsün nükleer yapısında bir mutasyon meydana gelirse çok çok daha bulaşıcı ve öldürücü bir hal almayacağının garantisi yok' dedi.

Samsung ve AstraZeneca işbirliği: Kanser ve koronavirüs ilacı üretecekler
Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung, koronavirüse karşı aşı geliştiren İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca ile ortaklıklarını genişlettiklerini duyurdu. Teknoloji devi, AstraZeneca ile birlikte kanser ilacı geliştirmeye başlayacaklarını söyledi.

Belçikalıların çoğunluğu aşısızlara kısıtlama istiyor
Belçika'da halkın çoğunluğunun yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılanmayan kişilere kısıtlama getirilmesini istediği bildirildi.

Araştırmaya göre Pfizer-BioNTech, omicron varyantına karşı yüzde 33 koruma sağlıyor
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapılan bir bilimsel çalışma, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantına karşı yüzde 33 koruma sağladığını ortaya koydu.

Paris’te hastane çalışanlarına Noel izinlerini para karşılığı erteleme teklifi
Fransa'nın başkenti Paris’te hastaneler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının artması nedeniyle çalışanlarına Noel izinlerini para karşılığı ertelemelerini teklif ediyor.

Gana’dan hava yollarına aşısız yolcu taşıma cezası
Gana, Gana Hava Yollarına tam aşısı olmadan alınan her yolcu için 3 bin 500 dolar para cezası uygulanacağını, bu cezanın yolcular için de geçerli olduğunu açıkladı.

Singapur, Covid-19 ile mücadelede, vatandaşlardan güçlendirici yaptırmalarını isteyecek
Singapur, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 2 doz aşılarını yaptıran vatandaşlarına hatırlatıcı doz uygulamasına geçiyor.

Fransa’dan İngiltere karşı yeni Omicron tedbirleri gündemde
Fransa, Omicron mutasyonuna bağlı ilk can kaybının yaşandığı İngiltere’ye karşı yeni tedbirler almayı planlıyor.

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un hızla yayıldığı İngiltere’den gelen yolcular için denetimleri sıklaştırmayı düşündüklerini bildirdi. Attal daha bulaşıcı olan Omicron mutasyonuna bağlı bilinen ilk can kaybının yaşandığı İngiltere için yaptığı açıklamada, “İngiltere için şu an mevcut kural, Fransa’ya girişlerde son 48 saate ait negatif test göstermek. Fakat, her zaman çerçeveyi sıklaştırmanın yollarına bakıyoruz. Şu anda bunun için çalışıyoruz ve bence ilerleyen günlerde bir sonuca varmalıyız” dedi.

Çift doz Pfizer-BioNTech, hastaneye yatışları yüzde 70 önlüyor
Güney Afrika’da yapılan bir araştırma, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının hastaneye yatışları yüzde 70 önlediğini ortaya koydu.

Uzmanlar Omicron varyantını yorumladı: "Şimdi 6 kişi, kısa süre sonra 6 bin kişi"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Güney Afrika’dan dünyaya yayılan yeni varyant Omicron’un Türkiye’de 6 kişide görüldüğü yönündeki açıklamalarını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, yeni varyantın bir ay sonra Türkiye’de hakim güç olacağını ifade ederek, “Omicron diğer varyantlara göre çok daha bulaşıcı; ancak daha hafif klinik bulgularla seyrediyor. İki gün sonra virüsün nükleer yapısında bir mutasyon meydana gelirse çok çok daha bulaşıcı ve öldürücü bir hal almayacağının garantisi yok” dedi.

Varyant taramaları referans laboratuvarlarda devam ediyor
Covid-19 pandemisinde oluşan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan Omicron varyantı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarında varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarla paylaşılıyor.

Omicron varyantı, delta varyantına göre 6 kat daha fazla bulaşıcı
Omicron varyantının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte varyantın delta varyantına göre 6 kat daha hızlı bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, Covid 19 varyantlarının önüne geçmek için geri kalmış ülkelere aşı çalışmaları yapılması gerektiğini savundu.

Hindistan gelecek yıl 5 milyar doz Kovid-19 aşısı ihraç edecek
Hindistan gelecek yıl 5 milyar doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı üretmeyi ve ihraç etmeyi planlıyor.

DSÖ'den Afrika'nın 2024'e kadarki Kovid-19 aşılama hedefine ulaşamayacağı uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika kıtasında 2024'e kadar nüfusun yüzde 70'inin aşılanması hedefinin yakalanamayacağı uyarısında bulundu.

Çin'de ilk Omicron vakası
Çin basını, Varşova'dan Çin’in Tianjin şehrine gelen bir kişinin, Omicron mutasyonu taşıması nedeniyle ülkede ilk Omicron vakası görüldüğünü açıkladı.

Pfizer, Kovid-19'a karşı ürettiği hapın nihai test sonuçlarını açıkladı
Pfizer, Kovid-19'a karşı ürettiği hapın ölüm ve hastaneye yatmayı yüzde 89 oranında engellediğini, Omicron'dan koruduğuna dair de işaretler olduğunu duyurdu.

Bill Gates: Koronavirüsün akut safhası, Omicron'a rağmen 2022'de bitecek
Bill Gates: Koronavirüsün akut safhası, Omicron'a rağmen 2022'de bitecekMicrosoft'un kurucusu Bill Gates, koronavirüs salgınının kritik aşamasının 2022'de sona ereceği konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Omicron varyantının 5 yeni semptomuna dikkat: Covid-19’dan farklı
Koronavirüsünün en çok mutasyona uğramış türü olarak bilinen Omicron varyantı ile ilgili birçok bilinmez gizemini korurken, uzmanlar belirtilerin (semptomların) orijinal Covid-19'la büyük farklılıklar gösterdiğini duyurdu.

“EN NET BELİRTİSİ GECE TERLEME”
Bunlar arasında boğazda boğaz ağrısı yerine kaşıntı, kuru öksürük, aşırı halsizlik, hafif kas ağrısı ve gece terleme olduğunu aktaran İngiliz basını Omicron varyantını ilk fark eden bilim insanlarından Angelique Coetzee’nin de yorumlarına yer verdi.

18 Kasım’da ilk Omicron varyantı hastalarını yetkililere bilgi veren Coetzee, Omicron varyantının belirtilerinin, ilk Covid-19 virüsüne göre farklı olduğunu dile getirmişti. Öyle ki Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı toplantıda gece terlemenin en büyük Omicron varyantı belirtisi olduğu kaydedilmişti.

Prof. Dr. Akova'dan Omicron varyantı açıklaması!
Prof. Dr. Akova, "En iyi senaryoda bile Omicron'un 2022'nin ilk çeyreğinde baskın hale geleceği düşünülüyor" diye konuştu.

İtalya'da Kovid-19'a yönelik OHAL üç ay daha uzatıldı
İtalya'da hükümet, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle yürürlükte olan olağanüstü halin 31 Mart 2022’ye kadar uzatılmasını kararlaştırdı.

İngiltere'de parlamento aşı pasaportunu onayladı
İngiltere'de parlamento, yeni tip koronavirüsün hızla yayılan Omicron varyantıyla mücadele kapsamında aşı pasaportu dahil bir dizi kısıtlamayı içeren düzenlemeyi onayladı.

DSÖ: Kovid-19'un Omicron varyantının hafif semptomlar göstermesi salgını bitirmeyecek
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün Omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla daha hafif semptomlar göstermesinin salgının biteceği anlamına gelmediğini bildirdi.

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle getirilen kısmi kapanma 1 ay uzatıldı
Hollanda'da geçici hükümet, yeni tip koronavirüs salgınında artan vaka sayıları ve Omicron varyantının yayılmasının önüne geçebilmek için kısmi kapanmanın 1 ay uzatıldığını açıkladı.

DSÖ: Kovid-19 aşılarının ağır hastalık ve ölüme karşı etkisinde küçük bir düşüş var
Dünya Sağlık Örgütü, gelişen kanıtların, yeni tip koronavirüs aşılarının ağır hastalık ve ölüme karşı etkinliğinde küçük bir düşüş, hafif (orta dereceli) hastalık veya bulaşmayı önlemede ise bir düşüş gösterdiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

İngiltere Premier Lig futbolcuları her gün koronavirüs testi yapacak
İngiltere Premier Lig futbolcuları, ülkede kötüleşen koronavirüs salgını ile başa çıkmak için her gün koronavirüs testlerinden geçecek.

Türkiye'de son 24 saatte 21 bin 477 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi
Türkiye'de son 24 saatte 358 bin 117 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 477 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi yaşamını yitirdi.
OGÜNhaber