Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın Batı Şeria'daki yetkilisi Büşra Halidi, kendi ailesinin de yaşadığı Gazze Şeridi'ndeki insani krizin, yardımların bölgeye girişinin engellenmesi nedeniyle daha da derinleştiğini belirtti.

Oxfam yetkilisi Halidi: İsrail'in Gazze'ye yardımı sistematik olarak engellemesi, nüfusu açlığa mahkum etmiştir

KUDÜS (AA) - Oxfam'ın Ramallah'ta yer alan Filistin Politikaları lideri Halidi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişini engellemesi nedeniyle bölgede ciddi boyutlara ulaşan insani krizi AA muhabirine anlattı.

İsrail saldırılarının başlamasıyla insani yardım girişlerinin kesildiği 8 Ekim 2023'ten bu yana Oxfam olarak Gazze Şeridi'ni yakından takip ettiklerini aktaran Halidi, "(Gazze'nin kuzeyine) son iki buçuk ay içinde yalnızca 34 gıda ve su taşıyan yardım tırının girişine izin verildi." dedi.

Oxfam'ın 23 Aralık'ta yayımladığı rapora göre, son iki buçuk ayda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 34 yardım tırının girişine izin verildi ancak İsrail ordusunun engellemeleri ve kasıtlı geciktirmeler nedeniyle bunlardan yalnızca 12'sinin yardımları bölge halkına ulaştırılabildi.

İsrail’in insani yardımları "sistematik olarak engellediğini" ve bunun yalnızca Gazze'de değil, işgal altındaki Batı Şeria’da da "çok iyi bilinen bir politika olduğunu" kaydeden Halidi, "Dolayısıyla bunun, değişeceğine dair herhangi bir emare görmüyorum." diye konuştu.

Gazzeliler, yardım tırlarına bombalanır korkusuyla yaklaşmaya çekiniyor

Halidi, Gazze'ye yardım girişine ilişkin engellemelerin "rastgele olduğuna" inanmadığını vurgulayarak, İsrail'in "sistematik olarak" insani yardım girişine izin vermediğini söyledi.

Söz konusu yardım konvoylarının zaman zaman İsrail tarafından bombalandığını söyleyen Halidi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle bize, tırlardaki yiyecekleri almak için dışarı çıkmaktan bile korktuklarını, sığındıkları yerlere yönelik hava saldırısından kaygılandıklarını söyleyen insanlar oldu."

"Gazze'de yeni doğmuş bir bebeğin soğuktan yaşamını yitirdiğini öğrendik"

Halidi, kış mevsiminin bastırmasıyla İsrail saldırıları altındaki Gazzelilerin durumunun daha da kötüleştiğini ifade ederek "Gazze'nin güneyinde, dünyaya gözlerini henüz açmış bir bebeğin soğuktan dolayı yaşamını yitirdiği haberini aldık." dedi.

Gazze'de yaşananların yalnızca bir insani kriz olmadığını dile getiren Halidi, "İsrail'in son 14 aydır Gazze'ye yardımları sistematik olarak engellemesi, kuşatma içinde kuşatma uygulaması, 7 Ekim'den önce zaten (insani) kriz içinde olan bir nüfusu açlığa mahkum etmiştir." ifadelerini kullandı.

Halidi, Gazze'deki krizin boyutlarını, "Çocuklar yiyecek bulmak için çöpleri karıştırıyor. Binlerce insan su, yiyecek, barınak ya da herhangi bir sağlık hizmetine erişimi olmaksızın kapana kısılmış durumda." ifadesiyle dile getirdi.

"Ailem, Gazze'de 14 aydır aralıksız şekilde korkunç saldırılara maruz kalıyor"

Eşinin ailesinin Gazze'de yaşadığını ancak bazı aile üyelerinin Mısır'a geçebildiğini aktaran Halidi, geride kalanların "14 aydır aralıksız devam eden bu mutlak, korkunç, yıkıcı saldırılara maruz kaldığını" belirtti.

Gazze'deki ailesinin sayısız kez zorla yerinden edildiğini anlatan Halidi, şöyle devam etti:

"Eşimin kardeşi geçen hafta bana, çocuklara koşmamalarını, oyun oynamamalarını ve gereksiz yere enerjilerini harcamamalarını söylemek zorunda kaldığını, çünkü çocukların öğün atladıklarını ve düzgün beslenmediklerini ve bu sebeple başlarının dönmesini ya da hasta olmalarını istemediklerini söyledi."

Halidi, ailesinin derme çatma çadırlarda kaldığını belirterek "Ailenizi uzaktan izlemek ve hiçbir şey yapamamak, özellikle de küçüklerin çocukluklarının ellerinden alındığını görmek üzücü." diyerek yaşadığı acıyı dile getirdi.

İsrail, Gazze'nin kuzeyinde "etnik temizlik" yürütüyor

İsrail saldırıları öncesi 100 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Gazze'nin kuzeyinde zorla yerinden etmelerle nüfusun 5 ila 12 bin arasına düştüğü yönünde tahminlerin olduğu bilgisini veren Halidi, "(Gazze halkını) aç bırakma sürekli bir savaş silahı olarak kullanılıyor. Bu zalimce ve acımasızca olmanın yanı sıra uluslararası hukukun açık bir ihlalidir." ifadesini kullandı.

Halidi, "Bu, İsrail'in Gazze'nin kuzey kesiminin tamamını kuşattığı ve tüm nüfusu aç bırakıp zorla yerinden ettiği, Kuzey Gazze vilayetini asli (sahibi olan) Filistin nüfusundan temizlemek için yürüttüğü insan yapımı bir felakettir." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in sistematik olarak Gazze'ye insani yardım girişini engellemesine karşı uluslararası toplumun elinde gerekli doneler olduğunu ancak şu ana kadar bunları kullanmayı başaramadıklarını ya da kullanmak istemediklerini savunan Halidi, İsrail'e karşı "ekonomik ve diplomatik baskı" uygulanması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası toplumun sessizliğine ilişkin Halidi, şunları kaydetti:

"Ülkeler, savaş suçlarına ilişkin soruşturmalar dahil olmak üzere mevcut hesap verebilirlik mekanizmalarını harekete geçirmeli ve (İsrail'e) silah ihracatını durdurmak için mümkün olan tüm adımları atmaları gerekmektedir. Aksi takdirde Gazze'de tanık olduğumuz savaş suçlarına ve vahşete ortak olacaklar."


Muhabir: Burak Dağ

OGÜNhaber