Farkında olmayabilirsiniz ama bazen vücudunuz bir şeylerin yolunda gitmediğini anlayabileceğiniz farklı belirtiler verebilir. Sizler için bu belirtilerden birkaçını sıraladık:

Vücudunuzda bu belirtiler varsa mutlaka doktora görünün

Cildinizin kalitesi sağlığınz hakkında geniş kapsamlı bilgi edinmenin yüzde yüz garantili bir yolu. Tabii ki, bazı insanlar sivilce vb. cilt problemlerine sahip olabilir, bunları göz ardı ediyoruz, fakat cildiniz sağlığınızla ilgili bazı büyük problemleri işaret ediyor olabilir. Kötü bir beslenme düzeni cilt kalitenizi etkiler, peki ya cildinizde oluşan çatlaklar veya lekeler ? Muhtemelen size bişeylerin yolunda gitmediğini söylüyorlar.

Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyor musunuz ?Öyleyse, hayatınızda bir takım düzenlemelere gitmeniz gerekiyor olabilir. Belki yanlış yiyecekler, geç saatlerde fazla kafein tüketiyorsunuz yada gün içinde yeterince enerji harcamıyorsunuz. Uyku problemleri de bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi. Aynı zamanda uyuyamamak başka sağlık problemlerine de neden olabilir.

İdrarınızın rengi ve ne sıklıkta tuvalete gittiğiniz, bir çok sağlık probleminin belirtisi olabilir. Kontrol edin, idrarınız açık renkli ve kokmuyorsa, muhtemelen iyisiniz. Büyük idrarınızı yapma sıklığınız düzenli olmalı, çok uzun aralıklı olmamalı. Yeter dediğinizi duyar gibiyim ama, idrarınızı yaparken de ufak ayrıntıları göz ardı etmeyin, farklı bir durum bazı sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.

Tırnaklardaki yapı ve renk değişikliği vücutta gelişen birtakım sistemik hastalıkların habercisi olabilmektedir. Örneğin; sarı tırnaklar mantar hastalığında görülürken, kaşık tırnak durumu veya tırnaklardaki beyaz lekeler demir eksikliği anemisinin bir bulgusu olarak ortaya çıkabilir.

Soğuk el ve ayaklar normal bir durum değil. Tabii ki çevresel ve mevsimsel faktörler büyük rol oynuyorlar fakat sürekli olarak el ve ayaklarınız soğuk haldeyse, bu durum bir takım kardiyovasküler problemlerin işareti olabilir. Özellikle, soğuk el veya ayaklar bazı kan dolaşımı problemlerinin olduğunu, kanın gitmesi gereken yere gitmediğini gösterir. Eğer bu kronik bir durum haline gelmişse, kontrol ettirmenizde fayda var.

Kişide istemsiz ve hızlı kilo kayıpları varsa mutlaka tiroit hormon fonksiyonları ve kan şekeri incelenmelidir. Hipertiroidi ve diyabet hastalıkları için ani kilo kayıpları hastalığın ilk bulgusu olabilir. Bunun yanında çoğu kanser hastalığı özellikle açıklanamayan kilo kaybı ile seyredebilmektedir.

Hareketin azalması ya da yeme alışkanlıklarında bozulma olmaksızın ortaya çıkan kilo artışları, metabolik bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Tiroit bezi bazal metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretmektedir. Tiroit bezinin yavaş çalıştığı hipotiroidi durumunda kilo artışı, halsizlik, cilt kuruluğu ve saçlarda dökülme meydana gelebilir.

Şüphe yok ki zihinsel becerimiz ve beyin sağlığımız bizim fiziksel sağlığımızla yakından alakalı. Araştırmalar obezite ve yüksek yağ oranının bizim zihinsel faaliyetlerimiz üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Ürkütücü ama bir o kadar da umut verici. Eğer düşüncelerinizi toplamakla veya yoğunlaşmakla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, biraz kilo vermeniz gerekiyor olabilir. Gidip biraz egzersiz yapın ve hem mental hem de fiziksel olarak daha iyi hissedin.

Isınan havalarla birlikte vücutta su ve tuz tutulumu artar ve fazla önemsenmez, ancak ödem çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücutta sıvı toplanması bölgesel veya tüm vücudu içerecek şekilde genel olabilir.Genellikle alt ekstremitelerde yani bacaklarda görülen ödem masa başı çalışmaya, hareketsizliğe ve sürekli oturmaya bağlı olabilir. Ancak tek bacakta olduğu zaman lenf akımında bir bozukluk, tıkayıcı bir kitle veya damar hastalıkları düşünülmelidir.

Strese bağlı sindirim sorunları günümüzün koşuşturmalı, gergin yaşam tarzının neden olduğu modern bir rahatsızlıktır.En sık görülen şikayetlerse gaz, şişkinlik ve kramp şeklinde ağrılardır.Çoğunlukla bu şikayetler önemsenmeyip geçiştirilir. Ancak irritabl barsak sendromu (huzursuz barsak sendromu) her 4 kişiden birinde görülen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren en önemli hastalıklardan biridir. Bu hastalıkta en fazla görülen belirti gaz, şişkinlik ve ağrıdır.

Göğüs ağrısı, bazen önemsiz nedenlerden kaynaklansa da bazen yaşamı tehdit eden hastalıklardan meydana gelir. Acil servislere yapılan başvuruların %5-10 kadarını göğüs ağrısı şikayeti oluşturmaktadır.Bu şikayetin kökeninde çoğu zaman kalp, akciğer ve sindirim sistemi ile ilgili ciddi bir hastalık gözlenebilir.

Baş ağrıları tüm dünyada polikliniğe müracaatlarda en sık dile getirilen yakınmayı oluşturuyor. Baş ağrılarının 300'den fazla farklı tipi vardır. Birçoğunun nedeni tam bilinmemekle beraber bazen altta yatan ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Baş ağrısı hekime danışılmadan en fazla ilaç kullanılan şikayetlerin başında geliyor. Halbuki toplumda oldukça sık görülen hipertansiyonun ilk belirtisi baş ağrısı olabilir. Günler, haftalar öncesi başlayan ve giderek şiddetlenen ağrılarda beyin tümörü gibi kafa içi basıncını artıran hastalıklar olabilirler. Ayrıca ateşli seyreden enfeksiyon hastalıkları da baş ağrısının nedeni olabilir.
OGÜNhaber