Sabahları perişan kalkıyor, kaliteli uyku uyuyamıyorsanız, dikkat!. Uyku apnesinden müzdarip olabilirsiniz. Peki sonuçları ölümcül olabilen bu uyku bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir? Eğer siz veya sevdiğiniz biri uyku problemleri yaşıyorsa okumaya devam edin. Kaliteli bir gece uykusu hayatınızı kurtarabilir!

Uyku sorununuzu çözebilirsiniz

Sağlığımız için, kaliteli bir uyku kadar önemli olan pek az şey vardır. Ancak çoğumuz sadece uykumuzu bozmakla kalmayan aynı zamanda yaşamlarımızı da riske sokan ciddi bir uyku bozukluğundan mustaribiz. Ve yarımız bunun farkında bile değil. Düşmanı tanıyın; uyku apnesi. Peki nedir bu bozukluk, ilk önce onu anlatalım. Normalde biz uyurken, boğaz kasları bolca oksijen alabilelim diye solunum yolumuzu açık tutar.

Kişide uyku apnesi olduğunda boğaz kasları fazla rahatlayıp, dil ve bademciklerin nefes borusuna göre fazla genişlediğinden solunum yolu riskli bir şekilde daralır. Ayrıca fazla kilolu olmaktan dolayı yedek dokular solunum yolunu daraltarak kalınlaştırır.

Uyku apnesi beyin, solunum yolunu açık tutan kaslarla iyi iletişim kuramadığında da olabilir. Sonuç: Hava alabilmek için başarısızca sarf edilen çabalardan dolayı oluşan titreşim. Yani; uyku apnesi olanların durumunu açıklayan horlama. Oksijen alımı çok az olduğunda beyniniz uykunuzda ölmenizi engellemek için sizi uyandırır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için bu durum gecede yüzlerce kez yaşanabilir.

Neden tehlikeli?

Sizi ve eşinizi perişan ve yorgun yapmasının ötesinde uyku apnesi, yüksek tansiyonun başlıca nedenlerindendir ve damarlarınızda iltihap ve pıhtılaşmaya neden olabilir. Uzun vadede genellikle asabiyet ve depresyonla sonuçlanır, ve nadiren de olsa kişiyi uykusunda öldürebilir.

Belirtileri neler? Geceleri gürültülü horlama Geceleri nefes almada kesiklikler

Geceleri sık sık idrara çıkma Boyun kalınlığı (erkekler için 43 cm, kadınlar için 40 cm üzeri)

Nefes yetmezliğinden dolayı ani uyanışlar Gündüz uykulu olma hali Asit reflüsü

Sabah baş ağrıları Hafıza kaybı

Ne yapabilirsiniz? Özellikle hafif ve orta durumlardaki vakalarda uyku apnesini ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri yaşam tarzı değişikliğidir.

Daha iyi bir gece uykusu almak için şu önemli değişiklikler yapın: Yeterince uyuyun Yatmadan birkaç saat öncesinde teknolojik aletlerden uzak durmaya başlayın. Kendinize sessiz, sakin bir ortam yaratın. Ayrıca yatmadan önce alacağınız sıcak bir duş uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Yatakta TV seyretme veya yatma saatinize çok yakın bir saatte yapacağınız egzersiz, alkol ya da kafein tüketimi sizi iyi bir uykudan alıkoyacaktır. Yatak odanız serin, karanlık ve sessiz olmalı. Rahatsız yatak, ışık, gürültü, bunaltıcı sıcak uykunuzu bozabilir. Horlayan eş ve evcil hayvanlar da. Yatak odanızda bulunan eşyaların bir listesini çıkartın.

Sigarayı bırakın

Tam gözünüz karanlığa alışmışken, telefon, saat, radyo, sokak aydınlatması gibi gözünüzü alabilecek eşyalardan uzak durun. Gerekiyorsa ışığı tamamen kesecek perde kullanın. Oda sıcaklığınızı 18,5 civarında tutun.

OGÜNhaber