Uçağa ilk kez binecekseniz ve neler yapmanız, neler yapmamanız gerektiğini bilmiyorsanız sizi böyle alalım.

Uçağa ilk kez binecekler için tavsiyeler

1 Havalimanının tam adresini öğrenin. İlk kez uçağa binecek olanların en zorlandığı konu olarak havalimanının neresi olduğudur. Başka sebeplerden daha önce havalimanına gitmediyseniz ve yalnız seyehat edecekseniz mutlaka önceden araştırın. Özel aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız, uçunuzdan bir önceki gün navigasyondan iyi sizin için en kolay olan rotayı belirleyin. Toplu taşım araçlarını kullancaksanız, tek bir hatta takılı kalmayın, geç gelmesi kaçırmanız gibi durumları göz önünde bulundurarak alternatif belirleyin. Yola çıkacağınız vakitte oluşabilecek şehir trafiğinide göz önünde bulundurmayı unutmayın.

2 Havalimanına erken gidin. İlk kez havalimanına gidiyorsanız neyin nerde olduğunu bilmiyorsunuz. Erken giderek herhangi bir kapıyı karıştırmadan, bavulunuzu rahat rahat teslim edebilirsiniz. Normal zamanlarda yurt içi uçuş için en az 1 saat, yurtdışı uçuş için 2 saat erkenden havalimanında bulunmak gerekiyor. Sizin ilk uçuşununz olduğu için bunun duruma göre yarım saat, 1 saat arttırabilirsiniz.

3 Kimliğinizi - Pasaportunuz unutmayın. Unutmayı isteyeceğiniz en son şey kimiliğinizdir. Bilet kontrolde, uçağa gidişte sürekli kimlik isteniyor. Kimliğiniz olmadan havalimanında hiçbir işlem yapamazsınız. İlk uçuşunuza veda etmek istemezsiniz. Eğer yurt dışına seyehat edecekseniz, pasaportunuzu da unutmayın.

4 Bagajınıza dikkat edin. Seçtiğiniz havayolu şirketine göre değişiyor olsada ortalama olarak 15 kg ile bagaj hakkınız sınırlıdır. Uçak içinde yanınıza alacağınız el bagajınız ise 8 kg ile sınırlıdır. Bagaj teslim sırasında vakit kaybetmemek ek ücret ödememek için bavul hazırlarken titiz davranmalısınız. Uçak içinde yanınıza alacağınız bagajda kesinlikle deodorant gibi ürünler, delici kesici, yanıcı, sıvı maddeler bulundurmayınız. Sınırı aşan sıvılarınızı sizden alacaklarını unutmayın.

5 Online Check-in yapın. Uçuşunuzdan 24 saat önce size gelecek bildirim mesajı ile online check-in ile havaalanında olan işlerinizi hızlandırabilirsiniz. Bu sayede konturlarda zaman kaybetmez bagajınızı verip uçağınıza gidebilirsiniz. Bazı havayolu şirketlerinde değişiklik göstersede online check-in yaparken koltuğunuzu seçebilirsiniz. İlk uçuşunuzda cam kenarında oturmayı kim istemez ki?

7 Mide bulantısı için yanınızda ilaç bulundurun. İlk uçuşunuz olduğu için midenizin buna nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz. Uçuşunuzda zor anlar geçirmemek için heyecandan ağrıyan karnınıza, mide bulantınıza önlem olarak yanınızda mutlaka ilaç bulundurun.

6 Bilet detaylarına dikkat edin. Uçuş bilgilerinize oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Uçağa bineceğiniz kapının numarasına yanlış bakmanız durumunda fazladan zaman kaybedebilirsiniz. Kapı numaranızı havalimanı içinde bulunan tabelalara bakarak dikkatli bir şekilde kolayca bulabilirsiniz. Yada görevlilere sorup hızlıca uçağınıza gidebilirsiniz.

8 Yanınıza müzik çalar alın. Yolculuk boyunca uçak içinde oluşan sessizlik sizi gerginleştirebilir. Yanınıza alcağınız müzik çalar sizi oldukça rahatlatacaktır. Teknoloji çağında yaşadığımız için, telefonunuz kulaklığını yanınıza almanız yeterli olacaktır.

9 Yanınıza sakız alın. Sakız ne alaka diyebilirsiniz. Uçuş sırasında veya sonrasına kulaklarınızda oluşan basıncın uğultusunu bastırmak için kısa bir süreliğine sakız çiğneyebilirsiniz.

10 Bagajınızı unutmayın. Uçuş öncesinde verdiğiniz bagajınızı, uçuş sonrasında havalimanının bagaj teslim bantlarından alabilirsiniz. Uçaktan indikten sonra Bagaj teslim yerine geldiğiniz zaman ekranlarda çıkan uçuşunuzu takip edip bavulunuzu alabilirsiniz. Bavulunuza havalimanına gitmeden ufak bir işaret bırakırsanız bagaj teslim esnasında daha kolay bulabilir, karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.
OGÜNhaber