Renk psikolojisinden bahsetmek duygulardan söz etmek gibidir. Zevk, mutluluk, huzursuzluk ve enerji uyandıran bir dil gibidir.

Renklerin anlamları nelerdir? İnsanı nasıl etkiler?

Turuncu, pazarlamada alışveriş hevesini artırıcı özelliği vardır ve duygu ve sıcaklığı yansıtır. Yoğun turuncu rengi, saldırganlıkla ilişkilidir. Bu nedenle yumuşak ve rahat bir tonda olmalıdır. Alışverişi temsil ettiği için reklam dünyasında favori bir renktir. Dönüşüm ve Budizmle ilişkilendirilir. Turuncu sadece pozitif duyguları öne çıkarmaz, bir ”tat” duygusu da yaratır.

Kırmızı, pazarlamada da en çok kullanılan renklerden biridir. Çekicidir ve dikkat çekmek için kullanılır. İnsanların kalp atışını artırır ve aciliyet hissi yaratır. Kırmızı, iştahı artırmak ve anlık satın alma kararlarını teşvik etmek için kullanılır. Aşk ve nefreti temsil eder. Kan ve yaşamı temsil eder. Dinamik ve baştan çıkarıcı bir renktir, en agresif tarafımızı uyandırır.

Yeşil, büyüme yenilenme ve yeniden doğuşun rengidir. Sağlık, tabiat ve huzurla ilgilidir. Problem çözümünde yardımcı olur ve özgürlük iyileşme ve sakinliği destekler. Koyu yeşil renk, parayı, ekonomik meseleleri temsil eder. Tomurcuklanan aşkı temsil eder. Rahatlamamıza yardım eder. Depresyon yaşayan kişiler için çok faydalıdır.

Mavi, verimliliği artırıcı özelliği nedeniyle ofislerde ve iş yerlerinde yoğun olarak kullanılır. Bir markada güven ve samimiyet hissini öneren bir renktir. Mavinin insanların iştahını bastırdığı kanıtlanmıştır ve bu yüzden genellikle yiyecek reklamlarında kullanılmaz. Uyum sadakat ve sempatinin rengidir. En soğuk renktir ama yine de maneviyat ve hayal kavramıyla ilişkilidir.

Beyaz, masumiyet ve saflığı simgeler. Yeni bir şeye başlama iradesini temsil eder. Beyaz bir alana açıklık ve dürüstlük ile bir huzur iyileşme ve sakinlik hissi getirir. Mükemmellikle ilişkilendirilir. Beyaz yaka statü işaretidir.

Siyah, renk zariflik gizlilik, gizem ve ayrıca güçle ilişkilidir. Güçlü duygular yaratır ve otoriteyi simgeleyen bir renktir. Moda dünyasında tarz olarak kabul edilir ve seçkinlik gösterdiği düşünülür. Ayrıca bir şeyin sonunu simgeler, ölüm, kayıp. Geçmişte rahipleri simgelemiştir ve bugün de muhafazakar kişileri imgeler. Fizik dünyasında siyah direk ışığın %100’ünü emer ve dolayısıyla spektrumun hiçbir uzantısını yansıtmaz. Bu yüzden tarih boyunca tehlike, kötülük ve benzeri şeylerle ilişkilendirilmiştir.

Mor, Pazarlamada güzellik veya yaşlanma karşıtı ürünler için genelde kullanılır. Sakinleştirir. Birçok marka yaratıcılık, hayal gücü ve bilgeliği temsil etmek için kullanır. Mor ve feminenlik, sihir ve maneviyat birlikte yer alır. Çok kullanıldığında kararsızlık yaratır. gÜcü ama aynı zamanda da belirsizliği temsil eder.

Pembe, çekicilik ve nezaketi simgeler. Pazarlamada çocuklar veya romantizmle ilişkilendirilir. Erotik nezaketin rengidir. Sevimli, çocuksu küçük olanı simgeler.

Sarı, pazarlamada iyimserlik ve gençliği temsil eder. Açıklığı simgeler ve genelde raflardaki belli ürünlere dikkat çekmek için kullanılır. Mağazalarda aşırı kullanılmamaktadır çünkü gözü hızla yorar. Bazı çalışmalar koyu sarı tonların bebekleri ağlattığını göstermiştir. Sarı çelişkili bir renktir, hem iyiyi hem de kötüyü simgeler, iyimserlik ve kıskançlığı, anlayış ve ihaneti temsil eder. Sarı, yaratıcılığı temsil eder ve öne çıkarır.
OGÜNhaber