Dünyanın her yerinde yaşayabilen tam 34 bin türe sahip olan örümcekler kendi ördükleri ağlarına neden yapışmazlar?

Örümcekler kendi ağlarına neden yakalanmaz?

Beslenebilmek için avlanmaya ihtiyacı olan örümcekler, ağlarını örerek bu tuzağa düşecek avlarını beklerler. Ağa yakalanan kelebekler, sinekler, böcekler bu yapışkan ağdan bir türlü kurtulamazken ev sahibi örümcek avını alabilmek için ağın üzerinde hızlı hareketlerle ilerler. Ancak örümcekler kendi ağlarına yapışmazlar.

Örümceklerin ördükleri spiral tarzlı ağlarda aslında her bir sırası iki veya daha fazla iplikçikten oluşur. Örümcekler bu ağı yaparken yapışkan olan ve yapışkan olmayan olmak üzere 2 tür ipek kullanır.

Ağdaki her bir çemberi birbirine bağlayan destekleyici ipler ve merkez iplikleri yapışkan değildir. Buna karşılık ağdaki çemberimsi yapılar avlarının kurtulmasını engelleyecek derecede yapışkandır. Örümceklerin yapışkan olan bu alanda da rahatça hareket edebilmeleri bacaklarının benzersiz iki özelliği ile ilişkilidir.

Örümceklerin bacaklarını kaplayan yağlı bir madde ağa yapışmalarını engellemektedir. Bir araştırmada ayakları yıkanmış ve temizlenmiş örümceklerin ağ iplikçiklerine daha kolay yapıştığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra aynı çalışmada örümcek bacağının kıllı yapısı nedeniyle ağdaki yapışkan damlacıklarla daha az yüzeyde temas ettiği, kılların üzerine bulaşan yapışkan damlaları kolayca aşağıya kaydırabildiği tespit edilmiştir.

Peki bir merak edilen soru daha örümcekler diğer örümceklerin ağlarına yakalanabilirler mi? Aslına bakarsanız örümcekler ağlarını uçan avlarını yakalamak için örerler.

Ayrıca örümceklerin yapışkan ipliğe yapışmadan tutunabilmelerini ve sallanmalarını sağlayan üçüncü bir tırnak benzeri yapıları vardır.

Genellikle sonradan kendiliklerinden kurtulsalar da nadiren örümcekler diğer örümceklerin ağlarına yakalanabilirler.
OGÜNhaber