Narin çiçek olan orkidelerin bakımları nasıl yapılır?

Orkide bakımı nasıl yapılır?

Evlerin en güzel aksesuarlarından biri olan orkidelerin bir çok çeşidi ve rengi mevcuttur. Orkide seçerken büyük olanlara yönelmelisiniz. Bunlar evin ortamına uyum sağlama konusunda daha iyidirler.

Göz alıcı renkleri ile görsel şölen sunan orkidelerin çiçekleri olgunlaşmış olanlardan ziyade içinde tomurcuklarının bol olduğu bir kısmı açmış olanlarda almakta fayda var. Çiçekleri açmış orkide artık dökülme evresine gelmiştir.

Orkideyi yetiştireceğiniz yeri iyi seçmelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almaması gerekir. Orkideler doğu cephesine bakan kısımlarda daha iyi büyürler. Eğer orkidelerin yaprakları koyulaşır ise bu yeterli ışık almadıklarını gösterir.

Orkidelerin saksı ölçüleri genelde 10-12 cm civarında ufak saksılar olmalıdır. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulduysa ve kökleri fazla geliştiyse saksınızı değiştirmeniz iyi olacaktır. Ancak çok büyük bir saksı seçmemeye özen gösterin.

Orkide seçerken yapraklarına dikkat etmelisiniz, yaprakları lekeli orkideler hasta olabilir veya fazla güneşe maruz kaldıkları için yanmış olabilirler. Eğer imkanınız var ise orkidenizin köklerini kontrol etmeye çalışın. Koyu kahve hatta siyaha dönük ise kökler ölüdür. Onlardan uzak durun.

Orkideler daldırma ve dökme yöntemi ile sulanır. Daldırma yönetimde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek seviyede su eklenilir ve orkide saksısı kova içerisine koyulur. Tüm saksı ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan saksı, suyu süzülerek yerine kaldırılır.

Ayrıca sulama sabah ve öğle saatlerinde olmalıdır, kök boğazına geçmeyecek şekilde yapılmalı yaprak aralarına su kaçırılmamalıdır. Hastalıklı bitki var ise daldırma yöntemi ile sulama yapılmamalıdır.

Anadolu'da yetişmesine rağmen sera ve salonlarda da yetiştirilen orkide ne kadar şık görünse de bakımı oldukça kadar zor bir çiçektir. Doğru bakım ile orkidenizi canlı tutabilir hatta çoğaltabilirsiniz. Orkide hem kokusu hem görüntüsü ile muhteşem bir çiçektir.

Dökme yöntemi ise musluk altı veya sulama kabı ile yapılan sulama şeklidir. Saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulama yapılır. Bu nedenle dökme sulamada bol suya ihtiyaç duyulur.

Orkidelerin kökleri her zaman nemli olmayı sevmez. Sulama zamanı orkideler için hayati önem taşır. Baş parmağınızın 1. boğumuna kadar toprağa soktuğunuzda kuruysa sulama vakti gelmiş demektir.
OGÜNhaber