Sıkılma, yorgunluk, uyku halinin gelmesi ve başkasını esnerken görmek gibi sebepler kişinin de esnemesini sağlıyor. Peki esnemek neden olur?
Neden esneriz?
1 / 9
Esnemek en yaygın yapılan insani bir davranıştır.
2 / 9
Esnemeyle ilgili ilk araştırmayı 2500 yıl önce Yunan doktor Hipokrat yapmış ve esnemenin özellikle ateşli bir hastalık sırasında vücuttaki kötü havayı temizlemeye yardımcı olduğu sonucuna varmıştı.
3 / 9
İlginç olan bu eylemin bulaşıcı olduğu ve insanların çoğu esneyen birini görünce de istemsiz bir şekilde esner hatta esnemekle ilgili bir yazı ve resim gördüğünde bile esner.
4 / 9
İnsanlar ve pek çok hayvanda bu eylem gerçekleşir ancak yalnızca bazı köpek türlerinde ve şempanzelerde esneme bulaşıcıdır. Bulaşıcı olan esnemenin insanlarda empati kurma yeteneğine bağlanmaktadır.
5 / 9
Uyku ve stresin beyindeki sıcaklığı arttırdığı kanısı üzerinde duruluyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar esnemenin arabadaki radyatör misali beyinde sıcaklığı düzenleyip soğutma etkisi yaptığı gözlemlenmiştir.
6 / 9
Beyni biraz serinletmek dikkatimizi daha fazla yoğunlaştırmamızı sağlayabilir. Sıkılıp dikkatimiz dağıldığında bu nedenle esniyor olabiliriz.
7 / 9
Esnemeyle alınan hava, ağız ve burun boşluğundan geçerek damarlardaki kanın sıcaklığını değiştirir ve beynin soğumasını sağlar. Bilim adamları tarafından vücutta biriken karbondioksitten ötürü, oksijen ihtiyacını karşılamaya dönük beynin bu eylemi düzenlediği de düşünülüyor.
8 / 9
Esnemenin kesin sebebini hala kesin olarak bilmesek de, üzerinde durulan birkaç sebep henüz anne karnındayken esnemeye başlıyoruz, uykumuz geldiğinde, stresli durumlarda, sıkıldığımızda ve bir başkasını esnerken gördüğümüzde esnediğimizdir.
9 / 9
Esnemeyi neredeyse uykusuzluk kadar tetikleyen bir sebepte strestir. Sınava girecek olan bir öğrenci sınava hazırlanırken, kötü haber alan birisi stres ve sıkıntı anında daha çok esneyebiliyor. Aşırı uyku halinde de sık sık esneriz.