Yeni baba olacaklara ilaç niteliğinde birbirinden yararlı tavsiyeler.

İlk kez baba olacaklara tavsiyeler !

Sevgili baba adayları, kadınlar doğası gereği çocuk sahibi olma fikrine kolay alışırlar. Ancak erkekler için aynı şeyleri söylemeyiz. Baba olma fikri başlarda sizin için ürkütücü gelse de ne kadar eşsiz bir duygu olduğunu bebeğinizi kucağınıza aldığınızda anlayacaksınız.

Eşinizin hamilelik sürecinde yardımcı olabilmek için, doğum anında neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için, acil durumlarda neler yapabileceğinizi öğrenmek için bilgilendirici kitaplar okumalı, araştırma yapmalı, doktorlara danışmalısınız. Daha önce hiç bebek kucaklamamışsanız, bu konu hakkında birçok bilgilendirici, uygulamalı kurslar bulunmaktadır.

Beyler, annenin beslenmesine dikkat etme görevi size düşüyor. Bebeğiniz olacağını öğrendikten sonra annenin tüketeceği gıdalardan tutun kullandığı şampuana kadar karışmak isteyeceksiniz. Fazla abartmanıza gerek yok. Hamilelik süreci boyunca eşinizi çok fazla sıkmadan sebze meyve tüketmesine önem gösterin.

Anne ve bebek, babanın desteğine en çok doğuma birkaç hafta kala, doğum esnasında ve doğumdan sonraki 2-3 hafta ihtiyaç duyar. Kadınlar içgüdüsel olarak anne olmaya hazır olsalar bile hamile psikolojisi denilen bir gerçek vardır. Gün içinde defalarca sizi arayıp konuşmak isteyebilir. Bu durum söz konusuyken eşinizi terslememenizi tavsiye ederiz.

Doğumda ve doğumdan sonra mutlaka hastanede, eşinizi yanında olun. Annenin dinlenmesi gerekirken bütün gün bebekle ilgilenmek zorunda kalır. Ailedeki diğer fertler her ne kadar destek için yanınızda olsa da babanın bebek ile kuracağı ilişki annenin doğum sonrası depresyonu kolay atlamasını sağlar.

Ufak bir detayı da atlamamak gerekir ki, kadınlar için büyük bir önem taşıyan bir tavsiyemiz daha var. Eşiniz fiziksel değişiklikler yaşayacak. Siz onun değişikliklerine odaklanmadan yanında destek olabilecek en iyi kişisiniz. Kadınlar yaradılış gereği güzel görünmek ister. Bu süreçte fiziksel değişikliklerden memnun kalmayacaktır ve kendisini sizden uzaklaştırmak isteyecektir. Bu aşamada onun yanında olmalı, ne kadar güzel olduğunu dile getirmeli ve uzaklaşmasına fırsat tanımamalısınız.

Doğumdan sonraki haftayı hem anne için hem baba için travma haftası olarak adlandırabiliriz. Eşiniz içinde sizin içinde fazla stresli ve üzücü geçebilir. Uykusuz geceler insanı sarsabilecek başlı başına bir sebepken birde durmadan çalışan çamaşır makinesi, sürekli alınan bezler, emzikler, biberonlar gibi bitmeyen masraflar karşınıza çıkacaktır.

Bebeğinizle iletişime geçin. Bebeklerin duyu gelişimleri anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 3.ayından itibaren dış seslere tepki verebilir yani sizin anlayacağınız bebeğinizle konuşmaya başlayabilir, kendinizi tanıtabilir, dertleşebilirsiniz.

Son olarak belirtmeliyiz ki doğum olayı dizi, filmlerde göründüğü gibi öyle beş dakikada olup bitecek bir şey değil. Bacağa giren kramptan bile doğum sancısı sanıp panik olmaya gerek yok. Doğum sancısı geçmeyen bir şey değil. İlk sancıdan hastaneye gidip eşinizi iyice strese sokmayın. Doktor tavsiyeleride bu yöndedir. Ne zaman eşinizin sancıları sıklaşır suyu gelir o zaman doğum başlıyor demektir. Ama yine de ölümcül acele etmenize gerek yok. Normal seyriniz de daha önceden ayarladığınız doktorunuzu arayarak doğuma gidebilirsiniz.

Unutmayın, tüm bu sancılı sürece rağmen bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman tüm dertlerin bittiğini hissedeceksiniz.
OGÜNhaber