Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi fenomen tatil beldelerini bir kenara attık, Ayvalık ve Çanakkale’yi de Ege’den sayarak karavanla Ege köyleri arasında garip bir tatil turuna başladık.

Huzurun dibine vuracağınız 20 köy

Çamlıbel köyü Listemizde Ayvalık ve Balıkesir hattından birçok rota yer alıyor. Ciddi anlamda her biri milli park olabilecek bu köyler, özellikle temiz havası ve sakinliği ile mutlaka rotanıza girmesini temenni ettiğimiz yerler.

Hasan Boğuldu Şelalesi Doğa harikası bu yere neden Hasan Boğuldu ismi verildiğini ve hazinli aşk hikayesinin detaylarını, gitmeniz dileğimle anlatmıyorum ama Kaz Dağları’nda uğranacak en önemli durak burası.

Fıstık çamının ana yurdu: Kozak Ayvalık-Bergama arasındaki yolda Bergama Krallığı’ndan beri fıstık çamı üreten garip bir yerleşim bulunuyor.

Osmanlı tarihini doğa ile iç içe yaşayan bir belde: Birgi köyü Ödemiş merkeze 10 km uzaklıkta olan Birgi Köyü, Aydınoğulları Beyliği’nden Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii’siyle meşhurdur. Osmanlı ambiyansının dibine vurmak isteyenler için bence bu kent Bursa’yla yarışır.

Yavaşlık abidesi: Sığacık Türkiye’nin yavaş mı yavaş nam-ı diğer Cittaslow ünvanlı şehri Seferihisar Ege’nin en sağlam huzur mekanlarından.

Bir dokuma cenneti: Yeşilyurt Ege’nin tatil incisi Muğla’da Yeşilyurt isimli ilginç bir köy bulunuyor. Aslında Ege’nin tipik köylerinden farklı olmayan bu köyün ilginç istatistikleri var. Bu köyün okuma yazma oranı %100′e yakın ama asıl mücevheri, dokumacılığı.

Kıyametin uğramayacağı bir köy: Şirince 21 Aralık 2012′de Maya Takvimi’ne göre kıyametin kopacağına inanan yerli ve yabancı birçok turist İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyüne akın etmişti.

Nesin Matematik Köyü İnsanların çocuklarını hangi yaz kampına yollasam dedikleri bir dönemde çocuğum olsa yazı bırak kışın da yollardım dediğim bir köy burası. Şimdilerde felsefe köyü kurulma aşamaları bile var.

Huzur durağı: Adatepe Yunanistan’a gitmeden Türkiye’de de bunun minyatür köylerini görmeniz mümkün. Taş evler, çiçek dolu avlular ve köy kahveleriyle şimdilerde Adatepe köyü çok meşhur. Kaz Dağları'nın eteğinde oturup manzaraya karşı kahve içmek için çok gelen var.

Bir ekolojik köy: Bağlarözü Datça’nın Yazı köyü sınırlarında bulunan Bağlarözü, Türkiye’de en organik şeyleri görebileceğiniz yer. 2014′te biteceği söylenen köyde tarımcılıktan ekolojik bilgilere kadar birçok doğa unsurunu öğrenebiliyorsunuz.

Balıkçılık ve dalış için tenha cennet: Karaburun İlçede çok az koy ve tesisin bulunmasından dolayı burası kimse tarafından tercih edilmiyor. İşte güzel noktası da bu! Bakirliği…

Fındıklı Köyü’ne saklanmış kömür limanı Çanakkale’nin Gelibolu tarafında kalan bakir mi bakir bir köyün ucunda sakin bir koy bulunuyor. Dalmayı severlerin İstanbul’dan en yakın rotası olarak gösterilen Kömür Limanı Fındıklı köyünde yer alıyor.

Şelale, Pamukkale ve mağaralar cenneti: Süngülü köyü Denizli bir jeoloji cenneti; travertenler, kaplıcalar ve küçük göletlerle dolu. Denizli’yi sadece Pamukkale’deki tatil köylerinden ibaret görmeyip yerel halkı ve yöre kültürünü anlamak için Süngülü Köy’de kalabilirsiniz.

Bir Yörük köyü: Kuyucular Aydın Umurlu’ya bağlı Kuyucular, tipik bir Yörük köyü. Dokuma işçiliği ve hayvancılığıyla ilginç bir kültürün temelini Anadolu’da oluşturuyorlar.

Keşfedilmemiş bir cennet: Bademli köyü Ayvalık’ın kopyası niteliğindeki Dikili, henüz yazlıkçılar dışında keşfedilmemiş bir cennet. Midilli Adası’nı röntgenleyebileceğiniz Dikili’nin en meşhur yerlerinden biri Kalem Adası. Fiyatlar biraz uçuk da olsa şöyle bir gezmek için Kalem Adası’na gidilebilir.

Güneşin mor renkte doğduğu tek yer: Mordoğan Güneşin mor doğduğu, huzurun ve sakinliğin ana vatanı gibi Mordoğan... Karaburun’a kısa bir mesafede olan Mordoğan’ın kıyısının karşısında Eski Foça yer almakta. Teknesi olanlar için Mordoğan-Eski Foça güzel rotalar arasında. Ayı Balığı Kayalıkları ve Ardıç Kumsalı görülmesi gereken yerlerden.

Gidenin bir daha dönmek istemediği yer: Mazıköy Bodrum Gökova Körfezi’nde yer alan Mazıköy; taş pansiyonları, bitki örtüsü ve İnceyalı Plajı'yla doğanın harika köşelerinden. Bir tarafta çam ağaçları diğer tarafta denizin süsü olarak yelkenliler...

Siyah üzüm cenneti: Türkmen köyü Türkmen köyü; Manisa il merkezine 44 km uzaklıkta ve kendine has doğasıyla Ege’nin en güzide köyleri arasında. Köy, bölgedeki en lezzetli siyah üzüme sahip.

Oldukça zengin mimariye sahip: Kayaköy Mübadele zamanında köydeki Rumlar'ın Yunanistan’a gitmesiyle kaderine terk edilen köyde 2 bini aşkın taş ev, kilise, şapel ve sarnıçlar bulunmakta. Fotoğraf açısından zengin mimari pozlar veren Kayaköy, bugün tarihi sit alanı olarak geçiyor.

Şehrin tüm problemlerini unutup huzura varacağınız adres: Ahmetçe köyü Çanakkale, Ayvacık’a bağlı muhtemelen Ahmet isimli bir zat tarafından kurulan bu köyün arazisi oldukçe engebeli ve ulaşımı zor ama bu sizi yıldırmasın!

Fıstık çamının ana yurdu: Kozak Ayvalık-Bergama arasındaki yolda Bergama Krallığı’ndan beri fıstık çamı üreten garip bir yerleşim bulunuyor.
OGÜNhaber