Hamile yogası sadece kendinize bebeğinize ayıracağınız özel bir vakit, bir fırsat.

Hamilelikte egzersiz ve yoga

Hamilelik her ne kadar doğal ve fizyolojik bir süreç de olsa, anne adayında duygusal ve fiziksel birtakım değişiklikler olur. Tüm bu değişikliklerle başa çıkmak, anneliğe ve doğuma zihinsel ve bedensel olarak hazırlanmak, bu süreci daha rahat geçirmek ve günlük koşturmacanızın içinde rahatlamak için yapmanız gerekenler var.

YOGA DURUŞLARI (ASANALAR) Yoga pratiği sırasında yapılan fiziksel çalışmalarla vücudunuz, değişen beden ağırlığınıza uyum sağlar ve bu sayede bel, sırt, boyun ağrılarınız azalır.

Farklı yoga pozları bebeğin anne karnında doğuma en uygun pozisyona yerleşmesine katkıda bulunur. Kalça açıcı ve bacakları kuvvetlendiren egzersizlerle ( ör. Malasana ) doğum esnasında rahatlıkla değişik pozisyonlara girebilirsiniz.

Perine kaslarının çalıştığı mula bhanda pratiğinde, pelvis tabanınızın tüm hamilelik boyunca bebeği taşıyacak kadar kuvvetli ve zamanı geldiğinde yeterince gevşeyerek bebeğe yol verecek kadar esnek hale gelmesine yardımcı olur.

Perine bölgesindeki farkındalığınızın artması, doğum esnasındaki yırtık olasılığını, doğum sonrasındaki idrar kaçırmayı ve prolapsus riskini azaltır.

Kaliteli nefesin iyileştirici etkisinden faydalanır, daha kaliteli uyuyabilirsiniz. Lamaze ve Hypnobirthing gibi tekniklerin önerdiği doğum ağrısıyla başa çıkma yöntemleri; yoga dersinde yapacağınız nefes egzersizlerine çok benzer.

NEFES ÇALIŞMALARI Doğal nefes ve nefesi açmaya yönelik çalışmalar parasempatik sistemi uyarır ve sizi sakinleştirir. Bu sayede bedeninize yüksek miktarda oksijen taşıyarak bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmiş olursunuz.

MEDİTASYON Yoga pratiğinin önemli bir parçası da meditasyondur. Meditasyon esnasında zihninizi yavaşlatıp, sadece o an’a odaklanarak endişelerinizden, yargılarınızdan, çevre baskısından arınıp, yalnızca bebeğinizin ve kendi beklentilerinizin, ihtiyaçlarınızın farkına varabilirsiniz.

Yoga pratiğinin önemli bir parçası da meditasyondur. Meditasyon esnasında zihninizi yavaşlatıp, sadece o an’a odaklanarak endişelerinizden, yargılarınızdan, çevre baskısından arınıp, yalnızca bebeğinizin ve kendi beklentilerinizin, ihtiyaçlarınızın farkına varabilirsiniz.

Bedeninizin ihtiyaçlarını, sınırlarını tanımak ve onu kontrol edebilmek, zihinsel olarak rahatlamak, fiziksel olarak kuvvetlenmek ve gevşemek, bebeğinizle bağ kurmak ve diğer anne adaylarıyla bu yolculuğa ait deneyimlerinizi paylaşabilmek için , ister vajinal yolla ister sezaryenli bir doğum fark etmez; hamilelik yogası çok faydalı olacaktır.
OGÜNhaber