Uyku düzeni ile ilgili sorunlar anne-babaların başını en çok ağrıtan konulardan biri. Bu püf noktaları işinizi çok kolaylaştıracak ! Bazı çocuklar, doğuştan iyi uykuculardır. Bazılarını ise eğitmek gerekir – ve bir yıl sonra yeniden eğitmek. Peki, bu işi başarıyla yapan akıllı annelerin sırrı nedir? Bu annelerin bin bir güçlükle elde edilmiş yeniliklerinden siz de yararlanın. İşte en yaygın uygulamalardan 10’u :

Çocuğun uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Uyku düzeni konusunda katıdırlar. Bu anneler, çocukları uyuyabilsin diye davetli oldukları partiye gitmezler. Yemekten sonra misafirleri gönderirler ki çocukları vaktinde uyuyabilsin. Çocukları, en az 9 yaşında olana dek, gece herhangi bir yere gidilmez. Bu anneler, çocuklarını yatağa vaktinde sokabilmek uğruna birçok sosyal fırsatı feda ederler.

Çocuklarını çok erken yatırırlar. Acı bir gerçek size: güneş doğmadan uyanan küçük çocuklar, saat 9’da bile yatırmış olsanız yine de erken uyanırlar. Geç yatma saati, geç uyanmak anlamına gelmez. Erken saatte uyumak, çocuğun sirkadiyen ritmi ve sağlıklı uyku alışkanlıkları açısından daha iyidir.

Araçta ya da bebek arabasında uyumalarına izin vermezler. Bu anneler, çocuklarının yalnızca yataklarında uyumalarını sağlamak adına ellerinden geleni yaparlar; marketten eve doğru uçarken, bir yaşındaki çocuğu uyanık kalmaya zorlamaları gerekse bile. Uyuyan bir çocuğu, araç koltuğundan yatağına başarılı bir şekilde taşıma olasılığı çok düşüktür. Bu anneler risk almazlar.

Uyku, uykuyu getirir. Bazı annelerin (ve iyi niyetli akrabaların) birçok teorileri ve tavsiyeleri vardır: yatağa geç yatır ki daha çok uyusun gibi. Kısa uykuları atla ki gece daha fazla uyusun gibi. Ancak uyku, mantığa aykırıdır. Gerçek şu ki uzun şekerlemeler, beraberinde daha az değil, daha fazla gece uykusunu getirir.

Uyku eğitimine önem verirler. Uyku eğitimi, çocuklara uykuya dalmayı öğretmekle sonlanmaz. Onlara nasıl uyanık kalabileceklerini öğretmek de önemlidir – ya da en azından uykuları gelene dek odalarında kalıp sessizce oynamayı.

Yatma zamanından en az bir saat önce bütün elektronik aletleri kaparlar. Ekranlardan gelen mavi ışığın, yetişkinlerin günlük ritimlerini bozduğunu biliyoruz. Çocuklar için ise bu etkiler, kat kat daha fazladır. Yatak savaşı başlamadan önce birkaç dakikalık huzur için eline bir telefon verme dürtünüzü bastırmanız gerekiyor. Ekranlar, çocukları uyku moduna sokuyor gibi görünse de, aslında gelişen beyinleri açısından daha uyarıcı bir şey yoktur.

“Büyük çocuk yatağı” baskılarına direnirler. Bazı anneler, 18 aydan sonra çocuklarını beşikten çıkarma konusunda aceleci davranıyorlar. Ancak çocuğun uyku ortamını değiştirmek, zaten uykuya direnmeye çalışan çocuk açısından istikrarsızlaştırıcı bir etki yaratır. Bu yüzden ufaklığınız beşiğine tırmanmaya çalışmadığı sürece, nerede rahatsa orada uyumasına izin verin.

Anaokuluna dek çocuklarını gündüz uykusuna yatırırlar. Anaokulundaki sınıf arkadaşlarının gündüz şekerlemelerini bırakmış olmaları çok mu önemli? Çocuğunuz gün ortasında dayanamayıp uyuyorsa eğer, yalnızca hafta sonları bile olsa, kendinizi kutsanmış olarak düşünün.

Odanın serin ve sessiz olmasını sağlarlar. Kış mevsiminde bile oda sıcaklığı 20°C mi? Evet. Beyaz gürültü makinesi çalışır durumda mı? Evet. Perdeler iyice kapalı mı? Evet. İyi dinlenen çocukların anneleri, ortamı uyku için optimize ederler.

Uyuyan bir çocuğu asla uyandırmazlar. Senaryo şu: saatlerdir uyuyor ve tam da akşam yemeği sırasında uyanacak. Ne mi yapmalısınız? Bırakın uyusun! Mantığa aykırı gibi dursa da birçok bebek, şekerlemeden sonra üç saat içerisinde gece uykusuna yatabilir. Uykularını bölmek, genelde geri teper ve gecenin bir körü huysuzluğu beraberinde getirir.
OGÜNhaber