Kişinin bağışıklık sisteminin alerjen madde ya da durumlara gösterdiği tepkiye alerji adı verilir. Kimi zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabilen bu durum birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Mevsimsel alerjiler, gıda alerjileri, evcil hayvanlara karşı geliştirilen alerjilerin yanı sıra küf, güneş, ilaç, toz, polen, kimyasal madde ya da kozmetik ürünlere karşı alerjik duyarlılık da söz konusu olabilir.

Alerji Belirtileri Nelerdir

Alerji kendini çok çeşitli şekillerde gösterebilir. Bu göstergeler kendi aralarında şiddetlerine göre hafif, orta ve ağır semptomlar olarak üçe ayrılabilir. Hafif alerjinin belirtileri arasında göz sulanması, kızarması ve kaşınması, burun tıkanıklığı ve isilik sayılabilir. Orta alerji belirtileri ise kaşıntı, daha da artmış ve şişmiş kızarıklıklar, nefes almada güçlük çekme, öksürük, ciltte görülen döküntüler ve rahatça yutkunamamadır. Alerjinin en ağır belirtileri ise ishal, kramp, kusma, karın ağrısı ve baş dönmesidir.

Alerji Belirtileri Nelerdir

Alerjiye neden olan durumlar arasında sigara dumanı, hava kirliliği, parfüm ve deterjan kokuları, kimyasallar, evcil hayvan tüyleri gibi etkenler yer alır. Bu durumlar kişide alerji başlangıcı yaratabildiği gibi var olan alerjen duyarlılığı da tetikleyebilir.

Tedavi Neden Önemlidir?

Buna göre gereken ilaçlar ya da tıbbi tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Ölümcül boyutlara ulaşabilen bir rahatsızlık olması nedeniyle fark edildiği anda önlem alınmalıdır. Yukarıda sayılan en hafif belirtilere sahip olmak bile alerji tedavisi gerektirir. Bu nedenle bu belirtilere sahip olan kişi alerji testine tabi tutularak neye alerjisi olduğu öğrenilmelidir.
OGÜNhaber