Teknolojinin gelişmesi, birçok ilginç meslek dalının kaybolmasına yol açtı. İşte teknolojiyle değerini yitiren meslekler.

Teknolojiye yenik düşerek kaybolan meslekler

Uyandırıcılık: Günümüzün çalar saatleriydi diyebiliriz. Para karşılığında insanları sabah uyandıran kimselerdi.

Bowling Labutu Diziciliği: Genellikle çocukların yaptığı bir işti. Fakat artık makineler yapıyor.

Buz kesicilik: Yıllar yıllar önce teknolojinin en büyük nimetlerinden buzdolapları hayatımıza girmemişti. O günler işte buz kesici olarak da bilinen bu meslek dalını icra edenler devasa buzları keser ve evlere götürürlerdi.

Mezar Kazıcılığı: 19.yüzyılda yasal yollardan kadavra elde etmek çok zordu. O dönemlerde tıp fakülteleri tarafından çalıştırılan bu kimseler üniversitelere kadavra temin etmek amacıyla taze mezarları kazıyorlardı.

Fare Avcıları: Özellikle Avrupa'da istihdam edilen bu kimseler artan fare nüfusuyla mücadele etmek amacıyla çalışıyorlardı. O dönemde artan salgın hastalıkların bir numaralı sebebi fareler olarak görülüyordu.

Okuyucular: Genellikle fabrika işçileri tarafından kiralanan bu kimseler insanlar çalışırken onlara gazete, dergi ve sendikal yayınlar okuyarak onları bilgilendiriyordu.

Santral Memuru: Telefonun ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde tüm telefon trafiğini yöneten insanlardı.

Seyyar Süt Satıcılığı: Her evde süt kaynar yoğurt, tereyağı ve peynir yapılırdı. Pastorize şişe sütünün olmadığı bir evrede ağılı ya da damı olan ve küçük ya da büyükbaş hayvan besleyen sütçü, aynı zamanda kapı kapı dolaşarak hayvanından elde ettiği sütü pazarlardı.

Sokak Lambası Yakıcıları: Elektrik icat edilmeden önce sadece belli başlı yerlerde bulunan gaz lambalarını yakan kimselerdi.

Uçak dinleyiciliği: Gelişmiş radar sistemlerinden önce bu insanlar gökyüzünü dinleyerek uçakların çıkardıkları motor sesini duymaya çalışıyorlardı.

Sokak Lambası Yakıcıları: Elektrik icat edilmeden önce sadece belli başlı yerlerde bulunan gaz lambalarını yakan kimselerdi.
OGÜNhaber