Öğretmenlerin puşideyi işlemeden önce İstanbul'a giderek Esma Sultan türbesinin örtüsünde araştırma yaptıklarını anlatan Karabina, şöyle devam etti:
"Öğretmenlerimiz türbe örtüsünün fotoğraflarını çekip, ölçüsünü alıp, kalıplarını hazırlayarak, örtünün üzerindeki desenleri lazer kesim usulüyle çıkarttılar. Şekillerin belirlenmesiyle birlikte örtü üzerine yerleştirilen kalıplar, altın sırmalı iple birlikte işlendi. Esma Sultan'ın türbesi için hazırladığımız puşidemiz 4 parçadan oluşuyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden işlenerek gelecek olan puşideler ise İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde toplanarak birleştirilip türbelerdeki örtülerle değiştirilecek. Esma Sultan'ın türbesi için puşidemizi 8 usta öğreticimiz, 2,5 yılda toplamda 4 parçadan hazırladı. Eskiyen türbe örtülerinin güncellenmesiyle başlayan bir projedir. Olgunlaşma enstitüleri geleneksel kültürümüzü yansıtırken böylesine güzel bir eseri yapmakta bizlere gurur ve mutluluk verdi ancak uzun süre sonra tamamladığımız puşideyi göndermenin de burukluğunu yaşıyoruz."
El Sanatları Teknoloji Atölye Şefi ve proje sorumlusu Yüksel Kalyoncu da gönüllü olarak bu projede yer aldıklarını söyledi.
Kalyoncu, uzun bir aradan sonra tamamladıkları puşideyi önümüzdeki günlere teslim edeceklerini kaydederek "Emaneti İstanbul'a teslim edeceğiz. Kadifeden oluşan puşideyi işlerken süslemelerinde kurt ve tırtıl adını verdiğimiz motiflerden de yaralandık. Orijinalliğini bozmamak adına türbe renginde bulunan lacivert rengini de korumaya çalıştık." şeklinde konuştu.