Kimler uzlaştırmacı olabiliyor?
Avukat Özkan Özşahinli ise kimlerin uzlaştırmacı olabileceği ile ilgili şöyle konuştu:
"Hukuk fakültesi mezunları veya programlarında hukuk bilgisine yeterince yer verilmiş siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıl yükseköğrenim görmüş kişiler uzlaştırmacı olabilir. Bu eğitimin örgün veya açık öğretim olması fark etmez. Bu fakültelerden mezun olan kişiler uzlaştırma eğitimini aldıktan sonra sınavı başarıyla vermeleri halinde uzlaştırmacı olabiliyor.”
İlk sınava yaklaşık 30 bin kişi katıldı
Avukat Pakize Pelin Özşahinli, 24 Nisan’da başlayan uzlaştırmacı eğitimlerinin 30 Kasım’a kadar devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu süreçte binlerce kişi uzlaştırmacı eğitimi aldı ve almaya devam ediyor. Bu binlerce kişi sınavın ne zaman yapılacağını merak ediyor. Ancak bu konuyu açıklayacak yetkili kurum, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığıdır. Başkanlık, eğitimler tamamlandıktan sonra sınava ilişkin bir açıklama yapılacağı yönünde açıklama yaptı. Dolayısıyla sınavın nasıl olacağını, hangi illerde yapılacağını merak eden uzlaştırmacı adayları, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının web sitesini takip ederek haberdar olabilirler. Uzlaştırmacı adaylarının, Türkiye’de ikinci kez yapılacak olan uzlaştırmacı sınavına katılabilmek için 30 Kasım’a kadar eğitimini tamamlamış olması gerekiyor. 2018’de yapılan ilk uzlaştırmacı sınavına uzlaştırmacı eğitimini tamamlamış yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Yanlış hatırlamıyorsam 28 bin 500 kişi sınavı geçti. Sınavı geçmek için 70 puan almak gerekiyor.”