Ortak özellikleri alışılanın aksine görünüşleri 'anormal' olmaları. Dünyanın dört bir yanından en sıra dışı mimari yapılar.

Dünyanın en sıra dışı mimari yapıları

The Haines Shoe House / ABD Ayakkabı Ev, ABD'li milyoner Albay Mahlon Haines tarafından 1948 yılında inşa edilmiştir. 'York Ayakkabı Sihirbazı" olarak bilinen Haines, bu evle ününe ün katmış ve adeta kendi reklamını yapmıştır. 45 metre uzunluğunda, 25 metre yüksekliğinde ve 17 metre genişliğinde olan bu ev günümüzde Haines'ın anısına bir müze olarak faaliyet gösteriyor.

Stone House / Portekiz Portekiz'in kuzeyinde, ünlü çizgi film Taş Devri'nden esinlenilerek yapılan ev, sanki çizgi filmdeki Çakmaktaş ailesininmiş gibi görünüyor. İki kayanın arasına yerleştirilmiş 'Taş Ev", Rodrigues ailesi tarafından 1974'te inşa edilmiştir. Elektrik bulunmayan evde aydınlanmak için mum ışığı kullanılıyor. Kütükten koltuklar ve beton ile okaliptüs kullanılarak yapılmış yataklar, ilk dikkat çeken ayrıntılardan sadece birkaçı. Evdeki merdivenler de yine taş devri konseptini yansıtacak şekilde kütüklerden yapılmış. Ev turistik amaçla yapılmamasına rağmen her sene turistlerin akınına uğruyor.

Piano House / Çin Piyano’nun alt kısmında yer alan 2 farklı konser salonu sanatsal organizasyonlara ev sahipliği yaparken, üst katlardaki müzik odaları ise bölgedeki yerel kolejlerde okuyan öğrenciler için uygulama sınıfı olarak hizmet veriyor. The Piano House, hem göze hem kulağa hitap eden ve tüm detayları ile sanat ve sanatçı dostu bir yapının heyecanını taşıyor.

Kunsthaus Sanat Müzesi / Avusturya Mimarları tarafından da “Friendly Alien” yani “Uzaylı Dost” olarak adlandırılan bu yapı, kentin mimarisinde bir mihenk taşı konumunda bulunurken içerisinde bulunan ileri teknoloji ile tam bir modern sanat müzesi olduğunu gösteriyor. Benzersiz mimarisi ile kentin sembolü olmayı başaran bina, yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktalarından biri konumunda bulunuyor.

A view of Habitat 67 / Kanada Kanadalı mimar Moshe Safdie 1967 yılında Dünya Eserleri Fuarı için Kanada Pavyonu olarak tasarladığı Habitat 67 konut kompleksi, başlangıçta yoğun kent alanlarında yüksek kaliteli konut üretimi için deneysel bir çözüm olarak tasarlandı. Habitat 67, çeşitli kombinasyonlarla istiflenmiş ve çelikle bağlanmış şekil ve boyutları değişen prefabrik modüllerden yapıldı.

Kunsthaus Sanat Müzesi / Avusturya Avusturya’nın ikinci büyük kenti olan Graz’da yer alan Kunsthaus Sanat Müzesi, modern mimarisi ve adeta uzaydan gelmiş bir yaratığı andıran şekliyle şehirde anında kendini belli ediyor. Bina, sanatla uzaktan yakından ilgisi olmayanları dahi büyüleyici görüntüsü ile içerisine çekmeyi başarıyor.

Krzywy Domek / Polonya Polonya'nın Sopot şehrinde bulunan Çarpık Ev. 2004'te inşa edilen ve yaklaşık 4000 m2'ye yayılan ve dekonstrüktivizm stilinde tasarlanmış bir yapı, Rezydent adındaki bir alışveriş merkezinin bir parçası olarak hizmet vermektedir.

Waldspirale Konut Kompleksi / Almanya Almanya'nın Darmstadt kentinde yer alan Waldspirale konut kompleksi, Viyanalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından tasarlandı.Masal diyarını andıran kompleks, 105 daire, yeraltı otoparkı, kafe, bar ve kiosktan oluşmakta. Avluda ayrıca bir oyun alanı ve küçük bir yapay göl vardır. En yüksek noktasında bina oniki katlı bir yüksekliğe ulaşmakta.

Kubuswoningen / Hollanda Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Küp Evler (Kubuswoningen), şehrin en ikonik yerlerinden ve cazibe merkezlerinden biridir. Hollandalı mimar Piet Blom tarafından tasarlanan bu evler, kelimenin tam anlamıyla 45 derece eğimli küplerden oluşuyor.

The Dancing House / Çekya Çekya'nın başkenti Prag'da Vlatava Nehri kıyısında yer alan ve 'Dans Eden Ev' olarak adlandırılan binanın yapımı 4 yıl sürdü. Mimarlar Milunic ve Gehry tarafından inşa edilen bu binanın tarzı, sanat ve mimarlık çevreleri tarafından "yeni barok" olarak nitelendiriliyor.
OGÜNhaber