Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Ukrayna savaşının ardından AB ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: 'Ukrayna savaşının ardından AB ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı'

Avrupa Birliği (AB), Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rus gazına bağımlılığın azaltılması politikası kapsamında yaşanabilecek enerji krizine karşı tedbirlerine devam ediyor. Gelecek kışı sorunsuz geçirebilmek için Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’un danışmanlığında uygulanacak yol haritasına ilişkin öneriler Avrupa Parlamentosu (AP) Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi'nde ele alındı. Avrupa Parlamentosu üyelerine AB’nin enerji alanındaki hedeflerinin anlatıldığı toplantı sonrasında AB Komisyonu Enerji Komisyonu Komiseri Kadri Simson ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Simson, AB’nin bu kışı başarılı bir şekilde atlattığını ancak gelecek kış için şimdiden hazırlıklara başlanması gerektiğini söyledi. Simson, bu çerçevede Uluslararası Enerji Ajansı ile işbirliği içinde gelecek kışa yönelik hangi politikaların izleneceği konusunda çalıştıklarını ve AB’nin Rusya’dan gaz alımını önemli oranda düşürdüğünü vurguladı. Simson, 20’den fazla likidgaz merkezleri oluşturulduğunu ve Avrupa’da gaz talebinin azaldığını belirterek, yenilenebilir enerjiye talebin arttığını söyledi. Simson ayrıca, AB olarak RePowerEU planı kapsamında Ukrayna’ya desteğin de devam etmesi gerektiğini belirterek, gelecek yıl için gaz ihtiyacı konusunda talebi gönüllü olarak düşürmek ve yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda üye ülkelere daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

"Uygun fiyatlı enerji dönemi bitti"
Basın toplantısında konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, AB’nin disiplinli davranması gerektiğini belirterek, "Ukrayna savaşının üzücü yıldönümü yaşanıyor. Krize rağmen Avrupa’da elektrik kullanımında sorunlar yaşanmadı, evlerde ısı pompaları ve elektrikli araçlar kullanılmaya devam etti. Eskiden AB Rus gazına çok bağımlıydı ama bunu azalttı. Rusya’nın gelirlerini de azalttı. Ayrıca kesinti yaşanmadan başarıldı. Ancak 2023-2024 kışı daha zor yaşanabilir. Bu yıl yakalanan başarının devam ettirilebilmesi için ülkelere önemli görev düşüyor. AB Ekonomisi açısından da bu süreç önemlidir. Uygun fiyatlı enerji kaynağı dönemi bitti. Dünya yeni bir döneme girdi. Yeni teknolojiler kullanılıyor. Şimdi AB master planı yapılmalı ve rekabet için rakiplerimize göre gerekli analizler yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
AB'nin enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Birol, "AB bu krizden zaferle çıktı diyebilirim. Çünkü enerjide bir kesinti olmadı. İklim değişikliği emisyonlarını aşağı çektiler. Yenilenebilir enerji yukarıya gitti. Bu kış elektrikte ve gazda büyük bir sıkıntı olmadan atlatıldı. Şimdi biraz sonra AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile konuşup, 2023-2024 kışı için Avrupa’da hangi tedbirlerin alınması konusunda istişarede bulunacağız" dedi.
OGÜNhaber