- Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu: - "88 patent ile sürekli geliştirdiğimiz Telve, zamanla Türk kahvesi geleneğini dünyanın dört bir yanına taşıyan bir kültür elçisi haline geldi. Şimdiye kadar dünya çapında 5 milyondan fazla Telve'yi kahveseverlerle buluşturduk"

Arçelik, Dünya Türk Kahvesi Günü'nde Telve'nin 20'nci yaşını kutladı

İSTANBUL (AA) - Arçelik, otomatik Türk kahvesi makinesi Telve'nin 20'nci yıldönümünü Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğiyle gerçekleştirdiği özel davetle kutladı.

Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre, İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan Şerefiye Sarnıcı'nda düzenlenen etkinlik, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ve Arçelik Kıdemli Satış Direktörü Benay Bakışkan'ın ev sahipliğinde, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, tarihçi ve yazar Saffet Emre Tonguç ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, tarihçi ve yazar Saffet Emre Tonguç ve oyuncu Yetkin Dikinciler'in moderatörlüğünde "Arçelik Telve'nin 20 Yıllık Yolculuğu: Türk Kahvesi ve Kültürü" isimli bir panel de düzenlendi. Türk kahvesinin kültürel önemi, geleceği ve Arçelik Telve'nin bu kültüre katkısı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşti.

- "Şimdiye kadar 5 milyondan fazla Telve’yi kahveseverlerle buluşturduk"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Dünya çapında Türk kahvesine olan ilgi ve talebin her geçen gün arttığını belirtti.

Geleneksel Türk kahve kültürünü dünyaya tanıtmayı sürdürdüklerini aktaran Ebiçlioğlu, "Bundan yirmi yıl önce Arçelik mühendisleri Türk kahve kültürünü gelecek nesillere en doğru şekilde taşıyan Telve'yi geliştirdi. Kültürel bir mirası teknoloji ve inovasyonla buluşturarak bir içecekten öte kültürel bir mirası dünyanın beğenisine sundu. Dostluğun, paylaşmanın ve misafirperverliğin simgesi olarak köklü bir geleneği temsil eden Türk kahvesini uluslararası pazarlara taşıyarak öncü bir adım attık. Bu süreçte 88 patent ile sürekli geliştirdiğimiz Telve, zamanla Türk kahvesi geleneğini dünyanın dört bir yanına taşıyan bir kültür elçisi haline geldi. Şimdiye kadar dünya çapında 5 milyondan fazla Telve'yi kahveseverlerle buluşturduk. Bugün 32 ülkede milyonlarca kahveseverin, Türk kahvesinin eşsiz lezzetini Arçelik Telve ile deneyimlemesinden mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Arçelik Kıdemli Satış Direktörü Benay Bakışkan, "20 yıl önce dünyanın ilk otomatik Türk kahvesi makinesi Arçelik Telve'yi pazara sunduğumuzda yeni bir kategori de yarattık. Her fincanda aynı lezzeti vadeden Telve, kısa zamanda evlerin, iş yerlerinin vazgeçilmezi haline geldi. Bugün Türkiye’de otomatik Türk kahvesi makinesi kullanan her 4 kişiden 1'i ürünlerimizi tercih ediyor. Sadece Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te, tarihimizdeki en yüksek satış rakamına ulaşarak yaklaşık 500 bin adet Telve'yi kahveseverlerle buluşturduk. Türk kahvesi geleneğini modern dünyaya entegre eden Telve ile bu mirasımızın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak üzere tutkuyla çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu da "Bu yıl Türk kahvesinin dünya gayri maddi kültür varlıkları listesine eklenmesinin 10. yılını kutluyoruz. On yıl önce arkadaşlarımız ve Kültür Bakanlığı’ndan yetkililer Bakü'de yapılan toplantıya katılıp, delegelere kendi elleriyle yaptıkları kahveleri ikram ederek bu kararın çıkması için önemli gayret göstermişlerdi. Burada buna katkıda bulunanları anma selamlamak ve teşekkür etmek isterim."dedi.

Tarihçi ve yazar Saffet Emre Tonguç ise Türk kahvesinin bu topraklar için kadim bir miras, Türk kültürünün en nadide geleneklerinden biri olduğunu ifade etti.

Tonguç, "Tarih boyunca çeşitli yasaklarla karşı karşıya kalmasına rağmen toplumumuzun dayanışma ve paylaşıma verdiği önemin bir sembolü olarak varlığını koruyan bu değerimiz, bugün kız isteme törenlerinden gündelik sohbetlere hayatımızın her anında bize eşlik ediyor. Hiç kuşkusuz, bundan yıllar sonra da kültürel kimliğimizin önemli bir taşıyıcısı, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya devam edecek." açıklamasını yaptı.

OGÜNhaber