Milli Eğitim Bakanlığı, gazetelerde yer alan ‘AK Öğretmen Kriteri Geldi’ haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, düzenlemenin nesnelliği konusunda kuşkuya düşülecek herhangi bir durumun olmadığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama

ANKARA / İHA - Milli Eğitim Bakanlığı, bazı gazetelerde ‘AK Öğretmen Kriteri Geldi” başlığı ile yayımlanan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı

. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Öncelikle aday öğretmenlerin daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde üç aşamalı adaylık eğitimine tabi tutulduklarının, bu eğitimler sonunda yapılan sınavlarda başarılı olanların adaylıklarının kaldırıldığının, bu eğitimlerin herhangi birinde iki defa başarısız olanların ise görevine son verildiğinin hatırlatılmasında yarar görülmektedir. Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan düzenlemeler tüm devlet memurlarını kapsayıcı nitelikte olduğundan, öğretmenler bakımından özel hükümler içeren ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 43’üncü maddesinde, 6528 sayılı Kanun’un 5’inci maddesiyle yapılan değişiklikle aday öğretmenlerin asıl öğretmenliğe atanmalarına yönelik hususlar düzenlenmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde aday öğretmenlere yönelik hususlar da bu kapsamda düzenlenmiştir. Buna göre aday öğretmenler önce performans değerlendirmesine tabi tutulacak; performans değerlendirmesinde başarılı olan aday öğretmenler daha sonra yazılı sınava ve gerek görülmesi hâlinde sözlü sınava tabi tutulacaktır” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Performans kriterlerine bakıldığında kriterlerin, öğretmen olabilmenin olmazsa olmaz niteliklerinin ölçülmesinden ibaret olduğu görülecektir. Dolayısıyla söz konusu kriterler üzerinden yapılan değerlendirmede yetersiz puan alanlar zaten öğretmen olabilme niteliklerine sahip olmayan adaylardan oluşacaktır. Öğretmen olma niteliklerini taşımayanların asıl öğretmen olarak atanmalarının eğitime yapılan en büyük kötülüklerden olacağı ve bunun herkes tarafından böyle görüleceği kuşkusuzdur. Düzenlemenin objektif olmadığı ve keyfi olarak yapılacağı iddiası da gerçek dışıdır. Zira yönetmelikte, performans kriterlerinden verilecek düşük notların mutlaka belgeye dayandırılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Değerlendirmenin üç ayrı unvanlı personel tarafından yapılması da değerlendirmenin ciddiyeti konusunda bir fikir vermektedir. Dolayısıyla düzenlemenin nesnelliği konusunda kuşkuya düşülecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Sonuç itibarıyla düzenlemeyle yapılmak istenen, öğretmen olma niteliklerini taşıyanların öğretmenliğe atanmaları, bu nitelikleri taşımayanların ise yolun başında sistemin dışına çıkarılmalarıdır. Dolayısıyla öğretmenlik niteliklerini taşıdığına inanan aday öğretmenlerin kuşkuya kapılmalarını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir.”
OGÜNhaber