Lübnan'da taşınabilir çağrı cihazların patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı duyuruldu. Aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de bulunduğu en az 2 bin 700 kişi yaralandı.Söz konusu patlamada ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Patlama anları ülkenin birçok bölgesinde görüntülendi.

Beyrut'ta siber saldırı: İran'ın Lübnan Büyükelçisi dahil 2 bin 700'den fazla yaralı var

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in 'pager' isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan'daki bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre biri çocuk olmak üzere 8 kişi öldü. 2 bin 700'den fazla kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, 200 yaralının da durumunun kritik olduğu ifade edildi.

NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark edildi.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.

Lübnan hükümeti İsrail’i işaret etti
Lübnan çağrı cihazı patlamasını İsrail saldırı olarak değerlendirdi. Lübnan Enformasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilk verilere dayanılarak olayın arkasında İsrail’in olduğu bilgisi paylaşıldı. Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari de olaydan İsrail'i sorumlu tutarken, saldırıların sorumluluğunun uluslararası topluma ait olduğunu vurguladı.

Hizbullah'tan açıklama
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu. Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, 'yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu' kaydetti. Açıklamada, 'İsrail'in bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı' belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanı'ndan ilk açıklama
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad yaptığı açıklamada, İsrail’in çağrı cihazlarını patlatması sonucu Lübnan’da yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi. Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep eden Sağlık Bakanlığı, yollarda ambulanslara öncelik verilmesi çağrısı yaptı. Sağlık Bakanlığı, personelinden ve vatandaşlardan çağrı cihazları kullanmamasını istedi.
OGÜNhaber